Új pályázatok munkahelyek megtartásához és létrehozásához

A munkaügyi tárca egyik legfontosabb feladata idén is a munkahelyek megõrzése és újak létesítése, ezért már most új pályázati lehetõségek közül választhatnak a cégek – mondta a minisztérium szerdai háttérbeszélgetésén Simon Gábor államtitkár. A vállalkozások február 1-tõl összesen majdnem két és fél milliárd forintra pályázhatnak az idei programokban, ezeknek köszönhetõen nagyjából 1600 új munkahely létesülhet és 3500-4000 állás menthetõ meg – tette hozzá.

Összesen másfél milliárd forintos keretösszeggel indult február elsejével három új központi munkahelyteremtõ program és 408 millió forinttal a távmunkahely-program. Ezekkel a számítások szerint összesen nagyjából 1600 új munkahelyet lehet létesíteni. Azok a cégek pedig, amelyek a meglévõ munkahelyeket akarják megvédeni, szintén február 1-tõl szeptember végéig a félmilliárd forint keretösszegû központi munkahelymegõrzõ programra adhatják be jelentkezésüket, amellyel a tervek szerint 3500-4000 állás menthetõ meg.

2010-ben megnövelt forrásokkal folytatják a foglalkoztatást elõsegítõ “Út a munkához” programot is. Idén erre 110 milliárd forintot különítettek el, ami kiegészül még további 7 és fél milliárd forint uniós támogatással – mondta az államtitkár.

A szaktárca támogatja továbbá a hagyományostól eltérõ foglalkoztatási formákat is. A távmunka és a részmunkaidõs foglalkoztatás népszerûsítésére, fellendítésére ugyancsak indítanak pályázatokat. Ezek mellett hamarosan meghatározzák azokat a kulcsfontosságú képzéseket, amelyek külön támogatásban részesülhetnek. Ilyenek például a nyelvoktatás, számítógépes és vállalkozási ismeretek oktatása. Ezek azért is fontosak, mert hiába van szaktudása egy munkanélkülinek, ha nem ért a modern technológiákhoz, vagy nem beszél nyelveket, nem igazán tud majd elhelyezkedni – mondta Simon Gábor.

Az érdeklõdés változatlanul nagy minden pályázati lehetõség iránt – mondta az államtitkár. Hozzátette: a tavalyi évrõl áthúzódó, munkahelyekkel kapcsolatos pályázatok esetében idén eddig már 2-2 és fél milliárd forint odaítélésérõl döntöttek.