Új oktatási portál indult a fővárosban

Új internetes portál segíti a közoktatásban résztvevő diákokat, illetve pedagógusokat csütörtöktől. Két, egymással párhuzamosan működő weboldalon friss hírek, riportok és egy átfogó adatbázis érhető el, amely a főváros szinte valamennyi középiskolájáról részletes információkkal szolgál. Az újonnan létrehozott portál célja az, hogy segítsen a közoktatást érintő döntésekben, illetve a pályaválasztásban.

Az új fővárosi Oktatási Portált a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet (MFFPPI) indította, és a 23 fővárosi kerület több mint 300 középfokú állami- és akkreditált képzéseket futtató magánintézménye szerepel rajta, amelyek folyamatosan frissíteni tudják az adatokat. Az iskolák között szakma és földrajzi elhelyezkedés alapján keresgélhetnek a továbbtanulók. A legfontosabb tudnivalókon kívül a speciális képzések, fakultációk és nyelvi kurzuskínálat is fellelhető az iskolák profilján, ezért a fiatalok az eddigieknél könnyebben válogathatnak a számukra leginkább megfelelő intézmények között – mondta el a portált beharangozó sajtótájékoztatón Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

Az adatbázis, illetve a pályaválasztással összefüggő anyagok a www.eniskolam.hu oldalon vannak, a friss hírek, rovatok, tanulmányok, jogszabályok, valamint a versenykiírások és más hasznos információk a www.budapestedu.hu oldalon keresztül érhetőek el. Itt például olyan, a közvéleményt is foglalkoztató kérdéseket vesznek majd górcső alá, mint az iskolai agresszió, illetve annak kezelése. A naprakész adatok mellett a felhasználók véleményének is helyet hagytak a szervezők, ezért a weblapon keresztül bárki véleményt nyilváníthat az oktatáspolitika éppen aktuális kérdéseiben – mondta Sárik Zoltán, a Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet igazgatója.

A honlapon önkéntes alapon, teljesen ingyen jelennek meg az iskolák. A későbbiekben a tervek szerint nemcsak a középfokú intézmények, hanem az általános iskolák, illetve az óvódák adatai is szerepelnek a portálon, de ehhez először a fenntartókkal, vagyis az egyes kerületekkel kell megegyezni erről.