Új néven folytatja a cseh újnácik betiltott pártja

Új néven akarja folytatni tevékenységét a héten betiltott cseh újnáci párt, a Munkáspárt – közölte szombaton Tomás Vandas, a párt vezetõje. A Legfelsõ Közigazgatási Bíróság szerdán oszlatta fel a pártot, miután a kormány keresetet nyújtott be arra hivatkozva, hogy a politikai szervezet szélsõséges és veszélyezteti a demokráciát.

A perben a kormányt képviselõ ügyvéd azzal érvelt, hogy a párt “rasszista, idegengyûlölõ, erõszakos, nyugtalanságot szít és együttmûködik a Nemzeti Ellenállással, valamint más csehországi és külföldi szélsõjobboldali szervezetekkel”. Az ügyvéd több fényképet is bemutatott, amelyeken a párt tagjai náci köszöntést mutatnak be és ismert neonácikkal társalognak.

Tomás Vandas, a Munkáspárt elnöke, aki a perben személyesen védte a pártot, azt mondta a tárgyaláson, hogy politikai per folyik egy népszerû párt ellen.

A Munkáspárt betiltását már 2008 végén kezdeményezte az akkori miniszterelnök, Mirek Topolánek jobbközép kormánya, miután utcai összecsapás tört ki a párt hívei és a rendõrök között. Az elõterjesztett bizonyítékokat azonban nem találta meggyõzõnek a bíróság, és a pártot nem oszlatta fel 2009 márciusában. Tavaly áprilisban azonban felgyújtották egy kelet-csehországi roma család házát, és súlyosan megégett egy csecsemõ. A cseh média szerint az egyik õrizetbe vett gyanúsított a Munkáspárt támogatója volt.

Vandas azt mondta szombaton megtartott sajtókonferenciáján: új pártjának neve a “Társadalmi Igazságosság Munkáspártja” lesz, és a betiltott Munkáspárt tagjai alakítják meg. Azt is közölte, hogy részt vesznek a májusi parlamenti választásokon. “Ez az ítélet nem állíthat meg minket” – mondta Vandas, akinek bejelentése szerint az új pártot az anyja, Hana Pavlickova fogja vezetni.

Vandas pártja egyébként azt is követeli, hogy Csehország lépjen ki az Európai Unióból és a NATO-ból, tiltsák be a melegek házasságát és vezessék be újra a halálbüntetést. Követelik azt is, hogy mindenkinek legyen benne a személyi dokumentumaiban az etnikai származása.

Vandas szerdán betiltott pártja 1,07 százalékot szerzett a tavaly júniusi európai parlamenti választásokon, és ez elég ahhoz, hogy pénzügyi támogatást kapjon az Európai Uniótól.Sporthírek