Új név – régi tartalom – AniFest /Anilogue animációs fesztivál ötödször

Új néven rendezik meg idén ötödik alkalommal Budapesten az eddig AniFest-ként ismert animációs fesztivált. November 29-és december 2-a között egész estés animációs filmek magyarországi premierjével, animációs rövidfilmek versenyével, koncertekkel és kiállításokkal várják a közönséget az Anilogue szervezői.

Praktikus oka volt a névváltoztatásnak, mondta az Anilogue sajtófőnöke. A világ számos pontján rendeznek AniFest néven fesztivált és ez számos tévedésre adott eddig okot, tájékoztatott Köllő Killa.

Az Anilogue fesztivált november 29-én az iráni-francia Marjane Satrapi egész estés animációja, a Persepolis magyarországi premierje nyitja. A klerikális iszlám világot csípős humorral bemutató film idén Cannes-ban a zsűri nagydíját kapta. A film alapjául szolgáló képregény pedig már ezt megelőzően is több százezer példányban kelt el világszerte. A képregény november közepén kerül a magyar boltokba, a filmet pedig decembertől vetítik a magyar mozik.

Az Anilogue központi programja az európai animációs rövidfilmek versenye. A zsűri tagjai között lesz az amerikai független animáció mestere, Bill Plympton, valamint Koji Yamamura, akinek meghökkentően eredeti képi megoldásai még a sokat látott japán közönséget is ámulatba ejtik. A szervezők szeptember 15-ig fogadják a jelöléseket Európa minden országából.

Az elmúlt években az AniFest számos országos és világpremier helyszíne volt. A fesztiválon indult többek között a Nyócker!, Satoshi Kon Paprika című animéje, Mamoru Hosoda Az idő fölött járó lány című filmje, és Christian Volckman Renaissance című munkája.

Az animációs fesztivált november 29. és december 2. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban rendezik meg. Az Anilogue-ot ebben az évben is SzimplaFilm szervezi.

További információ a fesztiválról a www.anilogue.com oldalon olvasható.