Új munkahelyek Szerencsen

Szerencs – Munkahelyek teremtése a városban – ez a legfontosabb feladatunk – összegezte Koncz Ferenc.

Termelő munkahelyekre van szükség és jól értékesíthető termékeket előállító munkahelyekre – hangsúlyozta Koncz Ferenc, Szerencs újdonsült polgármestere, akit a szerencsi képviselő-testület múlt pénteki alakuló ülését követően polgármesteri programjáról kérdeztünk.

Az előzmények

– Nehéz örökséget vettünk át, mert 2,5 milliárd forint körüli az adósságállomány, ezért hihetetlenül takarékos és puritán működést kívánok meg az önkormányzat hivatalától és intézményeitől egyaránt. Ez a gépkocsik számának csökkentésével és más takarékossági intézkedések bevezetésével is jól látszik majd – tudtuk meg a polgármestertől. Kérdésünkre elmondta: különböző hitelfelvételekből és kifizetetlen számlákból adódik az adósság.

Legfőbb céljának három dolgot nevezett meg: az elkövetkezendő 10 évben 1000–1500 új munkahely teremtése a városban és környékén, a szerencsi lélekszám ismét 10 ezer fő fölé emelése, illetve hogy nem nyúlnak ahhoz, ami jól működik és igyekeznek jó irányba fordítani a rosszul működő folyamatokat.

Mezőgazdaság és elektronika

– A munkahelyteremtéssel kapcsolatos tárgyalások már az önkormányzati választások előtt megkezdődtek, így már néhány konkrétumról is beszámolhatok. Olyan munkahelyeket kívánunk teremteni, amelyek összecsengenek Szerencs élelmiszeripari hagyományaival, nagy létszámban biztosítanak munkahelyet, és nem veszélyeztetik a világörökséghez való tartozásunkat – összegezte. – Tárgyalunk egy elektronikában érdekelt céggel, amely különböző pályázati pénzekkel egy összeszerelő üzemet hozna létre, ami körülbelül 50 embernek biztosítana munkahelyet. Jelentős előrelépések történtek annak érdekében, hogy megépüljön egy üveggyapot alapanyagból szigetelőanyagot előállító gyár, ami 100–150 munkahelyet jelentene. Emellett tárgyalásban állok egy zafírtechnológiát alkalmazó napelem előállító céggel, amely 100-120 munkahelyet teremtene a városban. 

Hozzátette: kormányzati ígéretekkel bír, miszerint Szerencs is bekapcsolódhat a bioetanol gyártásába, ami a cukorgyár bezárását követően újra lehetőséget adna a cukorrépa termelésére – mintegy 50–100 fő közötti munkahelyet biztosítana a gyár, plusz a termelők. További lépésként pedig a cukorkvóta megszűnésével talán újraindulhatna Szerencsen a cukorgyártás.

Segíteni a működőket

– Az is nyilvánvaló, hogy Szerencsen kitűnő helye lehetne egy gyümölcsvelő előállító üzemnek, ez még csak elméleti szinten merült fel, de a térség adottságait tekintve több munkahelyet teremthetne a jövőben – jegyezte meg.
Mint mondta, nem feledkeznek meg a meglévő működő egységekről, azokat is támogatni kell. Minden, akár egy embert is foglalkoztató egységre nagy figyelemmel lesznek, mert valamennyi szerencsi vállalkozás fontos.

Szerencsen volt szivattyúgyártás, a jelenlegi helyzetben lenne értelme újraindítani, mert meggyőződésem, hogy nőni fog az igény. És persze nem feledkeztünk meg az előző önkormányzat által elindított OVIT-os beruházásról sem, ami legalább 100 embernek adhat munkát – hangsúlyozta.

Mint mondta, ez összesen több száz munkahely, ami nem egy fél év alatt valósul meg, hanem hosszabb időt igényel, s addig is fontos tárgyalásokat kell folytatni, hiszen egyikbe sem szabad előkészítetlenül beleugrani.


Beruházások, kapcsolatok

 Mint mondta, nem mehetünk el szó nélkül az infrastrukturális beruházások mellett. A Szerencs patak töltésének megerősítése és a csapadékvíz-elvezető árok kiépítése nagyon fontos a település életében.

Beszélt a településfejlesztési beruházásokról. A már folyamatban lévőket természetesen befejezik, ám azokat, amelyek még nem kezdődtek el, felülvizsgálják, és lesz közöttük olyan, amit alaposan átgondolnak. Ilyen például a főtér átépítése, amiről az szeretnék megkérdezni a szerencsieket is, hogy van-e rá szükség, szabad-e belevágni jelen gazdasági helyzetben. Jelezte: szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni az ifjúságra, hangsúlyosabban kíván együttműködni a történelmi egyházakkal, a civil szervezetekkel és a nyugdíjasokat is szeretné bevonni a települést érintő döntésekbe.

– Volt pedagógusként figyelek a gyerekek egészségére, oktatására. Szeretnénk elérni, hogy a friss diplomások a jövőben több lehetőséget kapjanak a városban, amit különböző formákban támogatunk is. Nyilván ehhez munkahely is kell, de a letelepedést is segíteni kell – hangsúlyozta Koncz Ferenc.