Új módszer a szerződések, végrendeletek hitelességének megállapításához

Új módszert dolgoztak ki a szerződések, végrendeletek hitelességének megállapításához a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakemberei. A világon elsőként alkalmazott módszer szeptemberben kapta meg a szabadalmi védettséget – mondta a Független Hírügynökségnek Gál Tamás, igazságügyi vegyészszakértő.

Gyakran előfordul, hogy fontos dokumentumokat jóhiszeműen, kitöltetlenül, vagy egyszerűen üres lapra írnak alá emberek. Később azonban a szerződésre, vagy a végrendeletre nem az előzetes megegyezés szerinti szöveg kerül. A bírósági eljárás során ilyenkor a bűnügyi szakértők segítségét kérik.

Két éve már alkalmaznak egy technikát dokumentumok vizsgálatára a szakértők. Infravörös mikroszkóppal kapcsolt spektrofotométerrel a vonalak kereszteződési pontjában vizsgálják a felül lévő réteg festékanyagának kémiai összetételét. A kémiai összetétel alapján állapítják meg, hogy a nyomtatott szöveg, vagy az aláírás került előbb a papírra. Ez a módszer azonban akkor alkalmazható csak, ha az aláírás keresztezi a nyomtatott szöveget.

A legújabb eljárást jelenleg csak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet vegyészszakértői alkalmazzák. Ennek lényege: a nyomtató és a fénymásoló műszeres vizsgálatával állapítják meg, hogy a nyomtatott szöveg, vagy az aláírás került először a papírra.