Új mobilos fizetés autópálya-matricára

Szerdán 16 órától egy új lehetőség nyílik mobilos autópályamatrica-vásárlásra, pontosabban a használati jogosultság kifizetésére, mert hogy ezekben az esetekben nincs matrica. A Hedz Kft. által kifejlesztett iziSHOP szolgáltatás egyebek mellett abban különbözik az eddigi lehetőségektől, hogy mobilszolgáltató-független, nem kell előre fizetni, az éves kivételével az összes matricatípus megvásárolható, és nincs úgynevezett kényelmi díj sem – hangzott el az új rendszer bemutatóján.

A Hedz Kft. az Állami Autópálya Kezelő Zrt-vel és az Inter-Európa Bankkal együttműködve egy olyan szolgáltatást fejlesztett ki, ahol a tranzakció nem egy előre elkülönített összeggel (pre-paid) történik, hanem bankkártyás vásárlással lehet kifizetni az úthasználati jogosultságot. A rendszer használatához először egy megadott számra kell egy SMS-üzenetet küldeni, ezzel a mobiltelefon letölt egy úgynevezett Java-alkalmazást, amit telepíteni kell.

A vásárlás a letöltött programmal, egy interaktív oldalon történik, jelszavas védelemmel. Az alkalmazást betöltve a többi egyéb szolgáltatás közül kiválasztható a matricavásárlás. Itt kell megadni a kívánt kategóriát (D1, D2, D3, D4), kiválasztani a napok számát és beírni a rendszámot. A fizetéshez Mastercard és Visa, illetve Visa Electron kártyák használhatóak. Meg kell adni a 16 jegyű kártyaszámot és a többi szükséges adatot, amellyel a cég banki partnere elvégzi a tranzakciót. Ha az sikeres volt, akkor a vevő erről egy elektronikus bizonylatot kap a telefonjára – ismertette a vásárlás menetét Fejes Sándor, a Hedz Kft. ügyvezető igazgatója.

A szolgáltatás nagy előnye a többi elektronikus matricavásárlási lehetőséggel szemben, hogy bármelyik mobilszolgáltató rendszerén használható, és nem kapcsolódnak hozzá kényelmi díjként az SMS-ek tarifái – mondta Fejes Sándor. Az egyedüli költség az adatforgalmi díj, amely 10 forint körül mozog, de ha a vásárlónak van ilyen előfizetése, akkor ezt sem kell kifizetni. A rendszert külföldiek is használhatják, jelenleg angol és német nyelven érhető el a szolgáltatás.

A cég úgynevezett virtuális plázájában egyébként nem csak úthasználati jogosultság (matrica) kapható. Ugyanezzel az alkalmazással lehet vizitdíjat is fizetni, és azt is tervezik, hogy a közösségi közlekedési társaságok szolgáltatatásai is megvásárolhatóak legyenek ilyen módon – közölte az ügyvezető.

Az elektronikus módon megvásárolt úthasználati jogosultság egyébként gyorsan népszerű lett. Az ÁAK szóvivője elmondta, hogy az év első 3 hónapjában az értékesítések 7,7 százaléka ilyen módon történt, pedig eddig csak a D1-es kategóriában volt rá lehetőség.