Új mentőcsónakok a Balatonon

Új, katamarán típusú mentőcsónakokat adtak át pénteken Balatonlellén. A régi facsónakokat felváltó kishajóknak nincs pereme, így sokkal könnyebb azokra felhúzni a bajbajutottakat. A mentőcsónakoknak kerekei is vannak, amelyekkel partra lehet húzni őket, így tárolásuk is egyszerűbb és biztonságosabb.

Ezen a héten tizenkettő, a jövő héten további tizennyolc új mentőcsónak áll szolgálatba a Balaton huszonnégy strandján. Az olasz gyártmányú kishajók, amelyeket sikerrel használnak a Földközi tengeren és több európai tavon 550 ezer forintba kerültek darabonként. A flotta megvásárlásához 12 millió forintot a Balaton Fejlesztési Tanács biztosított, a fennmaradó összeget, az ár egy harmadát a pályázó önkormányzatok állták.
A csónakok egyebek mellett a keszthelyi, a zamárdi, a balatongyöröki, a balatonföldvári, a balatonfüredi és a siófoki strandon működnek majd. Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke Balatonlellén elmondta: az a cél, hogy jövőre már valamennyi balatoni strandon ilyen hajók váltsák fel a régi, fehér facsónakokat.

Az átadáson, Balatonlellén Bagyó Sándor, a Balatoni Vízimentők Szakszolgálatának vezetője elmondta: az új hajók rendkívül stabilak, nem borulnak fel. Mivel a csónakoknak nincs peremük és alacsonyak könnyű rájuk felhúzni a bajbajutottakat, akiknek ellátása is egyszerűbb a széles, kemény padlójú kishajókon, mint a korábbi facsónakokban. A katamarán mentőhajóknak kerekei is vannak, ami lehetővé teszi, hogy a partra húzzák és ott tárolják őket. A vízen horgonyzó facsónakokat gyakran megrongálta, vagy elvitte az erős hullámzás.

Balatonlellén három újraélesztő berendezést is átadtak a Magyar Vöröskeresztnek, amely elsősegélynyújtó szolgálatot működtet a strandokon. Sárdi Árpád kijelentette: ebben az esetben is az a céljuk, hogy jövőre már minden balatoni strandon legyen ilyen készülék.