Új magyar találmány a rákkeltő eltroszmog ellen

Az egészségkárosító elektroszmog érzékelésére mágneses szenzort fejlesztettek ki magyar szakemberek. Az érzékelő különböző használati tárgyakba beépítve, vagy ruhán kitűzőként hordva figyelmeztet, ha a mágneses tér erőssége meghaladja az egészségre ártalmas határt. A mintapéldány elkészült, még az idén 100 darabot gyártanak belőle.

Mindenütt elektroszmog vesz bennünket körül. Elektromágneses hullámokat bocsát ki a rádió, a tévé, a mobiltelefon, ezek adóállomásai, a számítógép, az összes háztartási készülék, és a nagyfeszültségű villamos vezeték. A szakirodalom szerint csak a rádiófrekvenciás tartományban az utóbbi 40 évben kb. 350-szeresére nőtt a mesterségesen keltett környezeti elektromágneses terhelés.

Vannak, akik vitatják, de egyre több orvos, fizikus és biológus vallja, hogy a sugárzás káros az egészségre. Alvászavart, idegességet, emlékezetkiesést és rákot okozhat. A svéd Karolinszka Intézet felmérése szerint az elektroszmog hatására négyszeresére nő a gyerekkori leukémia kialakulásának esélye. A nagyfrekvenciás hullámok ellen árnyékolókkal lehetne védekezni, de az alacsonyfrekvenciás mágneses tér mindenen áthatol.

Egy háromtagú magyar fejlesztő csoport egy, az iparban a tápfeszültség zavarainak kiszűrésére használt alkatrészt, a mágneses tér mérésére kezdte alkalmazni. Létrehoztak egy kb. 5 cm átmérőjű kör alakú szerkezetet, amely sípoló hangot ad ki, ha a mágneses tér erőssége meghaladja az egészségre ártalmas határt. A eszköz nemzetközi szabadalmaztatási eljárás alatt van.

Szöllősy János, feltaláló a Független Hírügynökségnek elmondta: a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Irinyi János pályázatának segítségével elkészült a mintadarab. Többféle változatban létezhet. Készülhet gyerekek számára kitűzőként, beépíthetik golyóstollba, névjegykártya tartóba, de kísérleteznek egy állatok számára kifejlesztett készülékkel is. Ez ultrahangot bocsát ki, amelyet az ember nem, csak állatok érzékelnek. Ekkor, a kutya, vagy macska viselkedése figyelmezteti a gazdát a veszélyre.

A találmány iránt Amerikában a legnagyobb az érdeklődés. Ahhoz, hogy a gyártás megkezdődjön újabb pályázati segítségre van szükség, de az már biztos, hogy tesztelés céljából még ebben az évben 100 darab mágneses szenzor elkészül.