Új KRESZ-szabályok – RTL Klub

Több ponton is módosul a KRESZ. Júniustól lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között a kerékpárosoknak fényvisszaverő ruhát kell viselniük. Szeptembertől kötelező minden autóban utazó gyereket gyerekülésbe ültetni, kivétel nincs. Áprilistól a lakott területen kívül – ahol az út arra alkalmas – 90 kilométer/óránál nagyobb sebességgel is lehet majd haladni. Ezt jelzőtábla mutatja majd.

Az eddigi szabályok szerint, ha nem volt mód minden gyereket speciális biztonsági ülésbe ültetni, a rendőr sem büntethetett. A gyermekek biztonsága érdekében a jövőben a KRESZ nem ad mentességet a gyermekülés használata alól. Ha egy autóban 2 gyerek utazik, akkor mindkettőt külön gyerekülésbe kell ültetni. Ez 2007. szeptember 1-jén lép életbe.

Alig lehet észrevenni azt, aki éjszaka kerékpározik fényvisszaverő mellény nélkül. Ezért
júniustól lakott területen kívül kötelező lenne rossz látási viszonyok között a mellény viselése a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is.

Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerint a szigorításokkal a szabályozás próbálja védeni a gyermekek, és általában a közlekedők életét.

Egy múlt havi közúti ellenőrzésen egyébként több mint 7 ezren nem voltak bekötve. 363 gyermeket nem védett semmi, se biztonsági öv, se gyermekülés.