Új központi betegálló épült Debrecenben

Átadták a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) új központi betegellátó épületét hétfőn Debrecenben. Az intézmény az úgynvezett Auguszta-program részeként 16 hónap alatt készült el. Az épületben kapott helyet az ideg, az onkológiai, valamint a mellkas-sebészeti klinikai osztály – tudta meg a Független Hírügynökség.

Az úgynevezett Auguszta-program célja, hogy a következő években az Észak-Alföldi régióban élők 214 ezerrel kevesebb napot töltsenek táppénzen, illetve betegállományban. Az egészségügyi fejlesztés másik célkitűzése, hogy a korszerű ellátás következtében 2010-re mintegy 12%-kal kevesebben haljanak meg ebben a régióban. A hétfőn átadott négy szintes, 13 ezer négyzetméteres épület több, mint 12 milliárd forintos beruházás részeként épült meg. A költségek legnagyobb részét, 9 milliárd forintot az Európai Unió, 1,8 milliárdot pedig a kormány fizette.

A gyógyító munka a költözés és a műtők felszerelése után, néhány hét múlva kezdődhet. Az épületben 26 intenzív és 133 klinikai ágy kap helyet. A betegeket 1-4 ágyas szobákban fogják gyógyítani. Információink szerint az április elsejétől érvényes kórházfinanszírozási szerződésben még nem szerepel ez a 159 aktív ágy. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma ennek ellenére saját forrásból is működteti az intézményt, de abban bízik, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hamarosan ezekre is érvényes szerződést köt. Úgy tudjuk, az intézmény működtetése 3-5 millió forintba kerül majd naponta.