Új közpénzügyi törvényt javasol az ÁSZ – Kóka támogatja

Az államháztartási törvény helyett egy új közpénzügyi jogszabályt, valamint a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tételét javasolja egyebek mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Kovács Árpád ÁSZ-elnök keddi sajtótájékoztatóján közölte: elkészült egy 15 pontos javaslatcsomag, amit áprilisban ismertet az Országgyűlés előtt. A gazdasági és közlekedési miniszter támogatja az ÁSZ elképzeléseit – ezt maga a tárcavezető jelentette ki, miután találkozott Kovács Árpáddal. Kóka János közölte: 17 évvel a rendszerváltás után rendezni kell a közpénzek ügyét, mert évi több száz milliárdos lehet a korrupció miatt keletkezett kár.

Az állami és önkormányzati korrupció, a döntések politikai befolyásolása szétzilálja a közéletet, és rontja az ország versenyképességét – mondta Kóka János. A korrupciós ügyek egyik fontos eleme a párt- és kampányfinanszírozás kérdése – közölte a tárcavezető, aki szerint egy olyan jogszabályt kell elfogadni, amely korrekt elszámolást tesz lehetővé a pártok számára, biztosítva a kontrollmechanizmusok beépítését. Nevetséges, hogy az ÁSZ minden kampány végén azt állapítja meg: nem tud semmit sem tenni a kampányfinanszírozás betartatásával kapcsolatban – mondta Kóka János.

A tisztább közélet megvalósításának másik lényeges eleme a közpénzek elköltésének szabályozása – jelentette ki a gazdasági miniszter. A GKM támogatja az ÁSZ elképzeléseit, hogy szülessen meg egy új, egységes közpénzügyi törvény – mondta Kóka János. 17 évvel a rendszerváltás után még mindig több, mint egy tucat törvény szabályozza a közpénzek elköltését, de nem áll össze egy világos szabályrendszer, ami tiszta finanszírozást és egyértelmű felelősségi- és hatásköröket biztosítana – közölte a tárcavezető.
Véget kell vetni a “gyurma állam” korszakának, amikor mindenki kénye kedve szerint formálhatja a hozzá tartozó intézmény gazdálkodási szabályait – közölte a politikus.

Kóka János szerint 100 milliárdos nagyságrendű lehet a korrupció miatt okozott kár, az új szabályozásnak viszont 10, de lehet, hogy 100 milliárdokban lesz mérhető a hozadéka – mondta Kóka János, aki fontos feladatának tartja, hogy még ebben a ciklusban záruljon le a közpénzügyi eljárások teljes körű újraszabályozása.

Az ÁSZ elnöke áprilisban, az éves beszámolója ismertetésekor ad tájékoztatást az Országgyűlésben a számvevőszék 15 pontos javaslatcsomagjáról. Ezt követheti egy társadalmi-politikai egyeztetés, utána kezdődhet a jogszabályalkotás folyamata. A törvényeket leghamarabb a jövő évi őszi ülésszakban lehet elfogadni, hatályba lépésük pedig 2009. körül várható – ismertette a menetrendet a tárcavezető.

Az ÁSZ nem “véreb”, hanem “jelzőkutya”, vagyis nem rendelkezik hatalmi jogosítványokkal. Nincs más lehetőségük, mint a gondolataik közreadása – mondta a számvevőszék elnöke. Kovács Árpád szerint nem lehet tovább létezni a jelenlegi közpénzügyi szabályozással. Átláthatóság és elszámoltathatóság: e két fogalom köré van építve minden nemzetközi pénzügyi szabályozás. Ezt kell Magyarországon is következetesen végigvinni – jelentette ki az ÁSZ elnöke. Kovács Árpád közlése szerint az új jogszabály-csomag az Államháztartási törvényt váltaná fel. A terveket már ismertették a Pénzügyminisztériummal is, és a tárca nem fogadta “fanyalgással” az ÁSZ ötleteit – mondta a számvevőszék elnöke.