Új kistérségeket alakítanának megyénkben

Nyíregyháza – A régió zászlóshajó projektjei között szerepel a vasútvonal rekonstrukciója is – derült ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanács csütörtöki ülésén.

Miután a Nemzetközi Nőnapra esett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanács csütörtöki ülése, Fülöp István elnök virággal köszöntötte az ülés hölgy résztvevőit. Ezt követően kerültek a tanács elé az új kistérségek alakítására irányuló előterjesztések.

Eszerint Kemecse Város Önkormányzata Képviselőtestületének kezdeményezésére Ibrány-Nagyhalászi kistérség 17 települése közül 9, Záhony Város Önkormányzati Képviselőtestületének kezdeményezése pedig a Kisvárdai kistérség 32 települése közül 11 új kistérséget hozna létre. A javaslatok szerint a régió zászlóshajó projektjei között szerepelhet a Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasútvonal rekonstrukciója, az Észak-alföldi ivóvízminőség-javító program II. üteme, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése, valamint a Záhony és térsége fejlesztési programcsomag.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanács kezdeményezi az Agro-energetikai komplex fejlesztési program Vásárosnaményban, a Hit&Egészség (Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért), valamint a „Pro Tiszadob” – A tiszadobi Andrássy-kastély kulturális-turisztikai hasznosítása című programok „zászlóshajó” projektté nyilvánítását. A tanács felhatalmazta az elnököt, hogy kezdeményezze az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnál ezen programok befogadását a „zászlóshajó” projektek közé, egyben megbízta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht-t a programok menedzselésének koordinálásával.