Új kenyér, régi lisztből

Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is, jóllehet az ipari termelésben nem kap hangsúlyt a régi, vagy új búzából való kenyérkészítés, mint ünnepi elem, így ez a hagyomány nem jelenik meg a fogyasztók asztalán.

A frissen aratott és őrölt gabona minőségének megtekintésére szolgáló új kenyér sütése ott kap hangsúlyt, ahol saját termesztésű a búza, s kemencében készül a cipókenyér. Ennek előfordulása ugyanakkor mára minimálisra csökkent.

Régi-új kenyér

– Ez egy olyan szokás, ami mögött kevés a valóság, legalábbis, ami a sütőipart illeti. Érdemes tudni, hogy az új lisztből ilyenkor még kockázatos kenyeret készíteni, mivel nyers. Miután a malomban leőrlik a gabonát, a liszt szerkezetében 1-2 hét alatt olyan változások mennek végbe, aminek révén a liszt sütőipari értéke nő, jobb lesz a vízmegkötő képessége és a terülékenysége – hangsúlyozta Barna György, egy miskolci sütöde vezetője. – Az új liszttel így várni kell még – mondta folytatólag – egyelőre ezt az ipar keveri a tavalyi búzával, most még csak kis mennyiségben, majd egyre nagyobb arányban. A régi lisztből egyébiránt körülbelül fél évre elegendő mennyiség van raktáron, s jobb minőségű, mint az idei gabonából őrölt liszt.

Keverik a lisztet

A liszt keverése pedig azért is szerencsés, mert nem kell az új liszthez jelentősebb mennyiségben kellene állományjavító adalékokat adni, hogy olyan minőségű kenyér készüljön, mint a tavalyi lisztből.

OlKa