Új igazgató az NKH Légiközlekedési Igazgatóságának élén – szigorúbb légiközlekedési ellenőrzések

Több reptéren is talált szabálytalanságokat június óta tartó ellenőrzésén a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága. Eddig több mint 60 repülőteret és nem nyilvános fel- és leszállóhelyet ellenőriztek, és volt olyan repülőtér, amelynek visszavonták a működési engedélyét. Az igazgatóság új igazgatóját, Vágó Józsefet szerdán mutatták be.

Szerdán bemutatták a Légiközlekedési Igazgatóság új igazgatóját, Vágó Józsefet. A szakember 20 éve dolgozik a légiközlekedésben. 1990-ben a Szovjetunióban végzett a krasznodari Katonai Repülő Műszaki Főiskolán repülőgépvezető szakon. 2007-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar katonai nemzetbiztonsági vezetői szakirányon szerzett egyetemi diplomát.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatósága júniustól átfogó, az egész országra kiterjedő repülő üzem-ellenőrzési programot indított. A hatóság ellenőrzi egyebek között a szakaszolgálati engedélyeket, rádióengedélyeket, fedélzeti okmányokat, üzembentartási engedélyeket, időmérő és repülési naplókat, ejtőernyő törzskönyveket, a nem nyilvános felszállóhelyek engedélyét, a repülőterek üzembentartási és tevékenységi engedélyét, a repülőtérrendet, a légiforgalmi tájékoztató szolgálat engedélyeit, a légijárművek, a személyzet és a repülőterek általános állapotát ellenőrzi – derül ki az NKH szerdai közleményéből.

A hatóság szakemberei váratlan ellenőrzéseket tartottak, és június-júliusban eddig 63 repülőtéren, valamint nem nyilvános fel- és leszállóhelyen vizsgálódtak. Az ellenőrzések során számos szabálytalanságot találtak. Öt esetben felfüggesztették a repülési üzemet, egy esetben visszavonásra került a repülőtér működési engedélye, egy esetben állapítottak meg érvénytelen légialkalmassággal üzemelő repülőgép repülését, egy esetben vonták be a pilóta szakszolgálati engedélyét.

A közleményből az is kiderül, hogy a kisebb hiányosságok esetén a probléma helyben javítható volt, illetve figyelmeztetést kaptak a szakszolgálatot ellátó személyek.

A NKH fontos teendői közé tartozik, hogy a légi közlekedéssel kapcsolatos jogszabályokat harmonizálja az uniós előírásoknak megfelelően.