Új időszámítás az egészségügyben

Megállapodtak a megyében lévő kórházak vezetői és az egészségbiztosítási pénztár. Az egészségügyi tárca reformja nyomán új finanszírozási szerződések megkötése vált szükségessé. 

A szerződő felek egyike maga az egészségügyi intézmény azaz a kórház volt. Nem lehetett figyelmen kívül hagyni a fenyegető április 1-jei határidőt. Ott ahol nem született meg a megállapodás átmeneti, – többnyire zsebbevágó – szabályok lépnek életbe. Az érintett intézmény kevesebb támogatást kap, és nem juthat sem hazai, sem uniós pályázati forrásokhoz.

– Minden kórházzal megkötöttük a finanszírozási szerződést, az elmúlt hónap utolsó munkanapján. Az intézményvezetők többnyire elfogadták a dokumentum elemeit, de záradékkal látták el az okmányt. Szakmai észrevételeket fogalmaztak meg, ami jogszabályi módosítást tesz szükségessé. Ezeket a véleményeket további megfontolásra továbbítottuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz – tudtuk meg dr. Pataki Lászlótól a pénztár megyei vezetőjétől.

Az intézmények több mint fele záradékot mellékelt a dokumentumhoz. A megszűnő kórházak betegeinek ellátására már csak az utódként kijelölt intézményekkel kötött az OEP finanszírozási szerződést. Az átmeneti időszakban a megszűnők a feladataikat átvállalóktól kapják meg a pénzüket, úgynevezett közreműködői szerződés alapján.

Utánajárunk, a megye kórházai milyen záradékkal látták el a szerződést.

– Pók Viktória, Száraz Ancsa –