Új helyére került a Bronz Katona az észt fővárosban

Hétfő délután felállították talapzatára azt a szovjet katonát ábrázoló szobrot, amelyet a múlt héten távolítottak el az észt hatóságok Tallinn központjából. A Bronz Katona eltávolítása miatt két éjszaka is zavargások voltak a múlt héten az észt fővárosban, amelyek során egy ember meghalt, több mint 120 tüntető és 29 rendőr megsérült.

A 2 és fél méter magas szobrot egy Tallinn melletti katonai temetőben helyezték el és a védelmi miniszter szerint május 8-án, a fasizmus felett aratott győzelem 62-dik évfordulóján avatják majd fel új, véglegesnek szánt helyén.

Ugyancsak hétfő délután jelentette be az Észt Kórboncnokok Szövetségének vezetője, hogy a főváros közepén megszüntetett emlékmű alatt talált 12 koporsóból hatot már felnyitottak. Mindegyikben csontvázakat találtak. A koporsókba valószínűleg a Vörös Hadsereg elesett katonáit temették, de azonosításuk nagyon nehéz, mert a temetésre vonatkozó dokumentáció rendkívül hiányos.

Az észt védelmi minisztérium szóvivője mindenesetre azt mondta: az esetleg azonosítható halottak hozzátartozóit természetesen értesítik majd és a rokonok kívánságának megfelelően temetik majd el újra őket. Amelyik csontvázat még DNS-minták alapján sem tudnak azonosítani, azt a katonai temetőben, a Bronz Katona új helye mellé temetik majd el.Sporthírek