Új híd és autópálya-átkelő Letenyénél – összeért a sztráda Budapesttől a horvát tengerpartig

Átadták szerdán délután a magyar-horvát határon az új Mura-hidat és ezzel együtt az új letenyei határátkelőt, ami a horvát határőrizeti szerveknek is elhelyezést biztosít. A Letenyénél felépült Zrínyi híd és a határátkelő segítségével most már Budapesttől egészen a horvát tengerpartig sztrádán mehetnek járművek. Az autósok csütörtökön reggel 8 órától használhatják az új átkelőt és a hidat. Aki csak az átlépés miatt hajt fel az átkelő valamelyik oldalán erre a szakaszra, annak autópálya-díjat sem kell fizetnie, igaz, átlépés után le kell hajtani a pályáról.

Az új autópálya határátkelőt és a Zrínyi hidat Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, illetve Bozidar Kalmeta horvát hajózási, közlekedési és infrastrukturális miniszter adta át szerdán délután. Szabó Pál az átkelő gazdasági és turisztikai jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, az új sztrádaszakasszal közelebb kerül Magyarországhoz Európa kapuja, a rijekai kikötő. Az átkelő előnyeiből a térség, Zalaegerszeg és Nagykanizsa környéke profitálhat. A horvát miniszter szerint az átkelő a horvát-magyar barátság jelképe is, mivel a két ország összefogásával épült.

Az új átkelőt csütörtökön reggel 8 órától használhatják az autósok. Aki csak a határátkelés miatt hajt fel az átkelő valamelyik oldalán erre a szakaszra, annak autópálya-díjat sem kell fizetnie, igaz, átlépés után le kell hajtani a pályáról – tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Az új határátkelő átadásával a régi átkelőhelyen csak a KRESZ szerint az autópályáról letiltott forgalom, valamint a teherforgalom léptethető át.

A Zrínyi híd egyébként az itthoni M7-es és a horvát A4-es autópálya közös szakaszát Letenye és Muracsány (Gorica) között köti össze. Az új átkelőt 8 millió euróból, magyar tervek alapján, horvát kivitelezők építették. A költségeken a két állam fele-fele arányban osztozott. A 216 méter hosszú híd átadásával Budapesttől egészen a horvát tengerpartig sztrádán haladhatnak a járművek – Rijeka például így 4 óra alatt elérhető lesz a számítások szerint.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy a magyar oldalon épült új határátkelő területén biztosítanak helyet a horvát határőrizeti szerveknek is. Az átkelő a kilépő és belépő oldalon három-három személyautó- és két-két buszsávval várja az utazókat.