Új gyógyszerek a legsúlyosabb reumás betegségre

Magyarországon csaknem 100 ezer embert érint a reumás betegségek egyik legsúlyosabb és legnagyobb fájdalmakkal járó változata: a sokízületi gyulladás, az RA. Az utóbbi években hatalmas áttörést értek el a kutatók ennek az egyelőre gyógyíthatatlan betegségnek a kezelésében – mondta el a Független Hírügynökségnek Gergely Péter az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) adjunktusa csütörtökön.

Az RA egy olyan izületi, immunrendszeri betegség, amelynél a szervezet saját maga ellen fordul – mondta az adjunktus. A kórt kiválthatja a helytelen táplálkozás, kevés mozgás, stressz, valamilyen akut fertőzés (vírus, baktérium) és jelentkezhet szülést követően is. Bár a betegséget egyelőre nem tudják teljesen meggyógyítani, az új korszerű gyógyszereknek köszönhetően már tünetmentessé tehető – tette hozzá.

Az RA döntően a fiatal-középkorú, a 40-es éveikben járó nőket érinti, a betegek között háromszor annyian vannak, mint a férfiak. Egyelőre a tudósok nem tudják mi lehet ennek a pontos oka, de valószínűleg közrejátszik benne, hogy az immunrendszeri betegségek kialakulását gyakran befolyásolják hormonális tényezők.

A tapasztalatok szerint az RA már csecsemőkorban is megjelenhet és a gyermekek között is megtalálható. Ezért is fontos, hogy azokat a szakmai újdonságokat, amelyeket a nyáron, Barcelonában rendezett VIII. Európai Reumatológiai Tanács Konferenciáján bemutattak, Magyarországon is alkalmazzák – mondta az adjunktus.Sporthírek