Új gyermek-rohamkocsi áll szolgálatba Budapesten

Péntektől már egy új, a korábbinál jobban felszerelt gyermek-rohamkocsi áll szolgálatba Budapesten. A 20 millió forintnál is többe kerülő járművet egyebek mellett alapítványi pénzből vásárolták. A mentőkocsi a tervek szerint évente legalább kétezer gyermeken fog segíteni.

A korábbi gyermek-rohamkocsi helyett egy új áll munkába péntektől Budapesten és Pest megyében. Ez lesz az ország legmodernebb és legjobban felszerelt mentőautója. A feladata az lesz, hogy a súlyos vagy életveszélyes állapotban lévő gyermekeken segítsen, a felszerelésének köszönhetően ugyanis bárhol egy kórházzal egyenértékű ellátást tud majd biztosítani – mondta el a Független Hírügynökségnek László Endre Márton, a Szent Márton Gyermek-mentőszolgálat Alapítvány alapítója.
Hozzátette: a jármű fedélzetén egy gyermekintenzíves orvos, egy mentőápoló és a sofőr lesz. A mentő felszerelése 20 millió forintot ér, lesz benne lélegeztető géptől kezdve még egy speciális inkubátor is.

Maga az autó 22 millió forintba került: a pénz egyebek mellett a Magyar Telekom Adományvonalán és a felajánlott egy százalékokból jött össze. Az új rohamkocsit az Országos Mentőszolgálat üzemelteti majd, a tervek szerint évente csaknem 2000 gyermekhez tud majd kivonulni – tette hozzá László Endre Márton.

A kocsi egyébként egy Volkswagen Crafterre épült, erős motorjának köszönhetően akár 160 kilométer/órás sebességgel is tud majd száguldani. A létező összes biztonságtechnikai elemet beleépítették: légzsákokat, kipörgésgátlót, illetve blokkolásgátlót.