Új gyárat épít a Samsung Szlovákiában

Folyadékkristályos síkképernyők tartozékait (LCD-modulokat) összeszerelő gyárat épít a Samsung Electronics Szlovákiában. A 320 millió euróról (vagyis körülbelül 11 milliárd szlovák koronáról vagy 80 milliárd forintról) szóló beruházási szerződést kedden írta alá a dél-koreai vállalat a pozsonyi gazdasági minisztériummal.

A új gyár a nyugat-szlovákiai Nagyszombat közelében, Vedrőd (Voderady) község határában, 35 hektáros területen épül majd fel fokozatosan és várhatóan 2011-re készül el. A termelés beindítását jövő márciusra tervezik, az ipari létesítmény idővel 1200 embernek ad majd munkát.

A Samsung állami támogatás jóváhagyását is kérte a szlovák kormánytól. Pozsony az összberuházás 21,9 százalékának megfelelő összeget, vagyis körülbelül 2,6 milliárd koronát (19 milliárd forintot) fordít e célra. Ez azt jelenti, hogy egy munkahely teremtését körülbelül kétmillió koronával (hozzávetőleg 15 millió forinttal) segíti. További 1,6 milliárd koronát (mintegy 12 milliárd forintot) fordít északi szomszédunk a leendő gyár környékén az infrastruktúra fejlesztésére.

A dél-koreai órisávállalatnak a magyarlakta szlovákiai Galántán működik a legnagyobb európai üzeme, ahol tévékészülékeket, számítógép-monitorokat, plazmaképernyőket és más berendezéseket gyártanak, szerelnek össze. Ugyanebben a városban térségi logisztikai központja is van a cégnek.