Új fészket kaptak a gólyák Csökmőn

Gólyafészekkel
Gólyafészekkel
Csökmő – Új fészek várja a hazatérő gólyapárt Csökmőn, a Vörösmarty utca 3. szám alatt. Az évszázados kémény – amin a legidősebbek szerint az 1900-as évek elejétől fészkelnek gólyák – nem bírta tovább a terhet, és megrepedt.

A lakóház tulajdonosai szóltak Tóth Sándornak, a Faluház munkatársának, aki kapcsolatban van a nemzeti park képviselőivel, hogy segítsen. Mivel ez az utolsó kéményen található fészek a faluban, a Hortobágyi Nemzeti Park vállalta, hogy anyagilag is hozzájárul a kémény felújításához, amennyiben az idős lakók vállalják, hogy továbbra is otthont adnak a madaraknak.

Gyenge János és felesége Piri néni szívesen vállalták, hiszen már családtagként várják haza tavasszal a hosszúlábú szárnyasokat. Megtudtuk tőlük, hogy 1976. december 12-én költöztek ebbe a sarki házba, amit már fészkestől együtt vettek. Így aztán jól ismerik kelepelő albérlőik szokásait, viselkedésüket, akik hírüket sem hazudtolták meg, hiszen Gyengéékhez nyolcszor kopogtatott gyermekáldás dolgában.

Piri néni megfigyelte, hogy a hím érkezik hamarabb, általában március 21. és 24 között. Rá öt-hat napra a tojó is itt van. Minden évben van három-négy fiókájuk, akik így tavasszal szintén ott keringenek a fészek körül, de a szülők következetesen elzavarják őket, hogy máshol alapítsanak saját otthont. A Gyenge család egy olyan évre emlékszik, amikor csak egy gólya tért haza, és egyedül volt egész nyáron.

Ezt azóta sem tudják, hogyan történhetett. Aztán volt egy olyan év is, amikor elpusztultak a fiókák, akik már repülni is tudtak. Piri néni szerint mérgezés okozta a halálukat. Amikor a kémény megrepedt, nem kevés gonddal járt számukra leszedni a hihetetlen mennyiségű fészket. Mint mondják, János bácsi egy jól megrakott lovas szekérnyi és tizennégy zsáknyi anyagot hordott ki. Volt is abban minden, meséli Piri néni.

Gallyakon kívül találtak benne felmosó rongyot és az egyik fiuk zokniját. A gólyák érkezését a tyúkudvar lakói jelzik leginkább. Piri néni és János bácsi a nagy rikácsolásból tudja, hogy hazatért a nagy útról az egyik békaleső. Olyankor Piri néni felnéz a kéményre, és odaszól neki, mint egy kedves ismerősnek: „Na, megjöttél? …Ugye, elfáradtál? Üljél le, pihenjél!” Március 8-án Seres Nándor, a Bihari Természetvédelmi Közalapítvány munkatársa egy új fészekkel érkezett Földesről, és a lakók, valamint Tóth Sándor segítségével felszerelte a megújult kéményre. Persze ez jóval kisebb, mint az eddigi, de amennyiben a gólyák elfogadják, majd újra megerősítik, megnövelik kedvük szerint.

B.K.A.