Új észak-dél-keleti energiaellátási háromszöget kezdeményezett a magyar kormányfõ

Az egyoldalú energiafüggõség csökkentését, a közép-európai államok szorosabb együttmûködését és az EU-n belüli és kívüli közös fellépést nevezte a szerdai budapesti energiabiztonsági csúcsértekezlet legfontosabb céljának a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon hozzátette: el kell érni a térség államainak “kritikus tömegét”, amelyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A magyar kormányfõ egy új, észak-dél-keleti ellátási háromszög létrehozását javasolta. A szerdai csúcson a térség 8 államának kormányfõje, a Nemzetközi Energiaügynökség vezérigazgatója, valamint az Európai Bizottság és az Egyesült Államok képviselõje is részt vesz.

A közép-európai térség energiabiztonságának növelése érdekében egy új, észak-dél-keleti ellátási háromszöget javasolt a magyar miniszterelnök szerdán. Bajnai Gordon szerint ennek keleti csúcsa az EU déli energia folyosójának létrehozása, amelynek zászlóshajója lehet a Nabucco gázvezeték. A háromszög északi csúcsa a Lengyelországba tervezett cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas terminál. A harmadik, déli csúcsa pedig a horvátországi Krk szigetére tervezett másik terminál lenne. Ezek lehetõséget teremtenek majd arra, hogy Közép-Európát a Balti és az Adriai tengeren keresztül hajón érkezõ cseppfolyós gázzal lássuk el – fogalmazott a kormányfõ.

A miniszterelnök szerint fontos, hogy a térséget a Balti tengertõl az Adriai tengerig behálózza egy minden irányból átjárható gázvezeték-rendszer, és így egy egységes piacon olcsóbb lehessen a gáz és a térség államai segíteni tudjanak egymásnak, ha baj van. Bajnai Gordon hozzátette: jelenleg ugyan túlkínálat van a gázpiacon, ám a gazdasági növekedés beindulásával ez megváltozhat. A kormányfõ ezért úgy vélte, hogy a közép-kelet-európai országoknak közösen kell kialakítani energiapolitikájukat, és összehangolt stratégiákkal kell rendelkezniük a helyzet megnyugtató megoldására. Bajnai Gordon hozzátette: a térség energiabiztonságának megerõsítése nemcsak rólunk, hanem egész Európa biztonságáról is szól.

Az új ellátási háromszög és a közép-európai gázvezeték rendszerek összekötése hozzájárulhat Közép-Kelet-Európa stabil, versenyképes és jobb színvonalú energiaellátásához – mondta a kormányfõ. Bajnai Gordon emlékeztetett rá, hogy a horvát-magyar földgázvezeték várhatóan 2011-ben elkészül, a román-magyar kapcsolat kiépítése már a küszöbön áll, míg a szlovák-magyar és a szlovén-magyar gázrendszer összekötésének elõkészítése folyamatban van.

A kormányfõ fontosnak nevezte a régió országainak eltérõ engedélyezési és kereskedelmi szabályzatainak összehangolását. Bajnai Gordon kiemelkedõ jelentõségûnek nevezte a megújuló energiaforrások és energiahordozók hatékony bõvítését is. Ez utóbbi ugyanis nemcsak a térség energiaellátásának biztonságát növeli és az energiafüggõséget enyhíti, hanem csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ráadásul a beruházások, a szükséges alapanyagok megtermelése új munkahelyeket is teremthet.

A magyar kormányfõ említést tett a nukleáris erõmûvek építésérõl, fejlesztésérõl, amelyben véleménye szerint a térség országainak többsége érdekelt.

A kormányfõ a szerdai találkozó céljának nevezte, hogy létrejöjjön a közép-kelet-európai országok “kritikus tömege”, amely együttmûködve sikeresebben tud fellépni a saját érdekében, és amelyet már nem lehet nem észrevenni.