Új érettségit követelnek a szülők

Az érettségi vizsga megismétlését követelik azok a szülők, akiknek gyermekei – véleményük szerint – nem egyenlő eséllyel vágtak neki a vizsgának – erről adtak tájékoztatást szerdán az érintett szülők. Az Oktatási Hivatal ugyanakkor nem talált olyan törvénysértést, amely indokolná a Montessori Alapítványi Iskola idei érettségi vizsgáinak megkérdőjelezését vagy megsemmisítését. A hivatal azután kezdett vizsgálatot, hogy több szülő is bejelentést tett, akik egyebek mellett azt állították: a vizsgán kivételeztek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fiával.

A szülők szerdai tájékoztatása szerint az iskolában nem minden tanárnak volt megfelelő szakképzettsége, ráadásul a tanulóknak több tantárgyból még közvetlenül az érettségi vizsgák előtt sem voltak tankönyveik. A szülők június végén az Oktatási Hivatal mellett az oktatási tárcához, az Állami Számvevőszékhez, az adóhatósághoz, a Fővárosi Főügyészséghez és a fővárosi főjegyzőhöz is eljuttatták kifogásaikat.

A szülők az érettségi vizsgák megismétlését, és a vizsgálatok lezárultáig az iskola működésének felfüggesztését követelik. A tájékoztatón azt hangsúlyozták, nem politikai indíttatású a kezdeményezésük. Az egyik diák édesanyja a Független Hírügynökségnek azt mondta: valószínűleg nem a kormányfő áll az ügy mögött.

Az Oktatási Hivatal az eddigi vizsgálat során meghallgatta a szülőket, a pedagógusokat, az intézmény vezetőjét és az érettségi vizsgabizottság elnökét is. A hivatal korábbi közleménye leszögezi: bár nem találták törvénysértőnek az érettségi lebonyolítását, az intézmény működésének ellenőrzése tovább folyik.Sporthírek