Új ellenőrök vigyáznák a büdzsét – Népszabadság

A parlament mellé rendelt független ellenőrző szervezet vigyázná a költségvetést és annak betartását – a legújabb elképzelések szerint. A hasonló feladatokkal felruházott Állami Számvevőszék (ÁSZ) most utólag minősíti a büdzsét, az új szervezet azonban újraszámolná a tervezetet, és minden tételről elmondaná, hogy helyesnek tartja-e vagy sem.

Ezenkívül az összes, Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatról megállapítaná, hogy az mennyi kiadási többletet igényel, illetve milyen bevételi elmaradást okozhat – írja a lap.

A kormányon belül több javaslat is készül a költségvetési rendszer átalakításáról, a párhuzamosságok és a pazarlás megszüntetéséért. A pénzügyi tárca tervezete például kimondaná, hogy két állami szervezet nem végezhet azonos feladatot, és ha valamilyen állami szolgáltatást a piacról olcsóbban be lehet szerezni, akkor ezt meg kell tenni.

Az első “újfajta” költségvetés leghamarabb 2009-ben fogadhatják el, más elképzelések szerint ez inkább csak a következő kormány idején, körülbelül 2011-re valósulhat meg.