Új beutalási rend

Jövő héten tudják meg a háziorvosok, kit melyik kórházba küldhetnek az új beutalási rend szerint. A minisztérium szerint természetes, hogy lesznek olyan települések az országban, ahonnan egyes bonyolultabb beavatkozásért akár többszáz kilométert is utaznia kell a betegnek.

A legrosszabbul az ország nyugati felében élők járnak, legegyszerűbben pedig továbbra is a fővárosiak jutnak kórházi ellátáshoz – tájékoztatott az RTL Híradó.

A Vas megyei Celldömölkről például a gyerekeket fül-orr-gégészeti műtétre Győrbe, szemészeti operációra Budapestre, tüdőproblémákkal pedig Kaposvárra lehet vinni. Kardiológia Szombathelyen, emésztőszervi betegségeket kezelő kórház pedig csak Pécsen van legközelebb.

Horváth Ágnesegészségügyi államtitkár szerint csak a nagyon ritka betegségek kezeléséért kell majd sokat utazni. “Ezek nagyon ritka szakmák, így nem indokolt, hogy legyenek mindenhol. Például nem kell mindenhol szívtranszplantáció, vagy gyerek-szemsebészeti osztály” – nyilatkozta az RTL Klubnak.

A háziorvosok úgy gondolják, a legtöbb gond a vidéki gyerekek beutalásával lesz. A gyerekek ellátására szakosodó kórházak ugyanis mind más helyen vannak. Ráadásul egy távolabbi kórház csak akkor fogadhat területen kívüli beteget, ha már ellátta a körzetébe tartozókat.

A beutalási rend április elsejére készül el, de utána is változhat. Az önkormányzatok kérhetik például, hogy ne a kijelölt helyre kelljen menniük a betegeknek, hanem egy másik városba, mert például oda jobb a közlekedés.