Új AIDS stratégiát sürget az MDF

Új nemzeti AIDS-stratégia kidolgozását sürgeti a MDF. A párt hárompontos javaslatában a többi között negatív AIDS-teszthez kötné az EU-n kívüli országokból érkezők hosszú távú tartózkodási vízumát. Ingyenes szűréseket kellene szervezni, olyan nagy ifjúsági tömegrendezvényeken, így például a Sziget Fesztiválon, és új alapokra kell helyezni a felvilágosítást is.

2007-ben 50 százalékkal nőtt a frissen diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma az előző évhez képest. Tavaly 119 új AIDS és HIV-fertőzöttet regisztráltak – mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá: a szakértők már évek óta arról beszélnek, hogy ha nincsenek megfelelő intézkedések, robbanásszerűen nőhet a HIV fertőzöttek száma. Pettkó András szerint a 2004-ben elfogadott nemzeti AIDS-stratégia helyett új nemzeti programot kell alkotni, gyakorlati szakemberek véleménye és tapasztalatai alapján. A közel 4 évvel ezelőtt elfogadott tervezetből ugyanis még nem valósult meg semmi.

Az MDF három intézkedést javasol a kormánynak. Első lépésként negatív AIDS teszthez kötnék az Unión kívülről érkezők 90 napnál hosszabb időre szóló vízumengedélyét. Az ellenzéki párt szerint ismét kormányzati támogatást kellene adni olyan nagy tömegrendezvényeken szervezett szűrőprogramokhoz, mint amilyen a Sziget Fesztivál, és ki kell terjeszteni a különböző felvilágosító programokat is.