Izzik és bűzlik a komposzt Máriakálnoknál

Körülbelül 9 ezer tonna gombahumusz izzik hetek óta a Győr-Moson-Sopron megyei Máriakálnok határában. Amikor déli szél fúj, a környéket fojtogató füst és bűz borítja be.

Több órás szakadó eső után még mindig füstölög a komposzt halom Máriakálnok határában. Déli szél esetén az átható bűz ellepi a falut. A néhány héttel ezelőtti kánikulában a trágyahegy begyulladt, azóta belülről izzik, és majdnem felgyújtotta az erdőt is. A bozóttüzet a tűzoltók eloltották, de a mélyen parázsló tőzeggel nem tudnak mit kezdeni.

Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere a Független Hírügynökségnek azt mondta, a trágyahalom a kálnoki Duna-ág közvetlen közelében terül el. A kupac a környék ivóvízbázisát is veszélyezteti, az eső ugyanis kimoshatja a trágyalevet a komposztból, ami bekerülhet a talajvízbe.

A komposzthalom két évvel ezelőtt került ide, amikor a közelben lévő gombaüzem felszámolása megkezdődött. Azóta a kupac egy részét már elszállították, de több ezer tonna még mindig a falu határában bűzölög, alig ötszáz méterre a lakóházaktól. Az ügyet már az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség is vizsgálja, jövő héten több szakhatósággal együtt helyszíni bejárást tartanak.