Izraeli ügynök volt a Hamász egyik alapítójának a fia

A Hamász egyik alapítójának fia az izraeli titkosszolgálat beépített ügynöke volt az iszlamista mozgalomban, és segített megakadályozni több tucatnyi merényletet – írta szerdai számában a Haaretz címû izraeli napilap. A lap szerint a 32 éves Moszab Hasszan Juszef “Zöld Herceg” fedõnéven dolgozott a Sin Bét belföldi titkosszolgálatnak.

Az újság “A Hamász fia” címû könyvbõl közölt részleteket, ami a jövõ héten jelenik meg az Egyesült Államokban.. A kötet társszerzõje maga Juszef, aki tíz évvel ezelõtt áttért a katolikus hitre és Kaliforniába költözött.

A cikk szerint Juszef kulcsszerepet játszott a Hamász ciszjordániai katonai vezetõje, Ibrahim Hamid, valamint a robbantási szakértõ Abdullah Barguti letartóztatásakor. Segített továbbá a 2000-ben kezdõdött intifáda kirobbantója, Marvan Barguti kézre kerítésében is.

Juszef egyébként állítólag épp a palesztin felkelés idején döntött úgy, hogy a Sin Bétnek kezd dolgozni. Az intifáda kezdetekor ugyanis a Hamász több tucatnyi, halálos áldozatokat követelõ merényletet hajtott végre Izraelben. A lap szerint a fiatalember a további támadásokat szerette volna megakadályozni.

A Haaretzben megszólalt Juszef tartótisztje is, aki szerint a férfi tevékenységében a legszebb az volt, hogy nem a pénzért csinálta. “Azért tette, mert hitt benne. Életeket akart megmenteni” – mondta a Loai kapitányként megnevezett izraeli tiszt a lapnak.

Juszef apja, a 2005 szeptembere óta börtönben lévõ Hamász-alapító az állításokra reagálva azt közölte, hogy a fia nem férhetett hozzá a mozgalom belsõ titkaihoz. Közleményében rámutatott, hogy fia nem volt aktív tagja sem a Hamász politikai, sem a katonai szárnyának.

Ha igazak az állítások, az újabb pofont jelent a Hamásznak – a mozgalommal kapcsolatban ugyanis az elmúlt napokban olyan hírek láttak napvilágot, hogy izraeli ügynökök szivárogtak a soraiba, akiknek szerepük volt a Hamász egyik vezetõje, Mahmúd al-Mabhúh dubai meggyilkolásában.