Izraelből Berlinbe indult Barack Obama

Elhagyta Izraelt és Németországba indult csütörtökön az amerikai Demokrata Párt leendő elnökjelöltje. Barack Obama este nemzetközi körútjának első európai állomásaként a német fővárosban tart beszédet.

Obama Izraelben találkozott az ország legfőbb vezetőivel, és látogatást tett a ciszjordániai Ramallahban is, ahol megbeszélést folytatott Mahmud Abbasz palesztin elnökkel. A Demokrata Párt politikusa – aki Berlinbe indulása előtt felkereste a jeruzsálemi Siratófalat is – látogatásán szorosabb kapcsolatokat ígért az Egyesült Államok és Izrael között. Mint mondta, megválasztása esetén aktívan részt vesz majd a közel-keleti békefolyamat megvalósításában.

Kuvait, Afganisztán, Irak, Jordánia és Izrael után Barack Obama csütörtökön Berlinbe érkezik, ahol este beszédet mond a Grosser Stern téren. Az amerikai politikus három napot tölt Európában: Németország után Franciaországba és Nagy-Britanniába is ellátogat. Az európaiak körében várhatóan “obamamánia” fogadja a demokrata politikust. Obama ugyanis rendkívül népszerű Európában.