Izraelben nyomoznak a brit rendõrök a hamis útlevelek után a dubai Hamász-vezetõ meggyilkolása ügyében

A BBC vasárnapi jelentése szerint brit rendõrök érkeztek Izraelbe, hogy a hamis brit útlevelek ügyében nyomozzanak, amelyeket egy Hamász-vezetõ meggyilkolásánál használtak Dubaiban. Azt a hat brit-izraeli állampolgárt hallgatják ki, akiknek a merénylet elkövetõi ellopták a személyazonosságát. Jelenleg a dubai rendõrség azt állítja, hogy a radikális palesztin szervezet magas rangú vezetõjét az izraeli titkosszolgálat, a Moszad emberei ölték meg egy dubai hotelben a múlt hónapban. Az akcióhoz pedig európai útleveleket, köztük britet használtak. Izrael tagadja a vádakat.

A brit rendõrök az izraeli hatóságok tudtával végzi majd a nyomozást. A hat férfit az izraeli brit nagykövetségen hallgatják majd ki. A rendõrök azt mondták: mint lehetséges szemtanúkat és nem mint gyanúsítottak kezelik a hat Izraelben élõ brit állampolgárt. A férfiak új útlevelet is kapnak majd.

Dubaiban már összesen 26 embert köröznek az üggyel kapcsolatban. A merénylet után 11, európai útlevéllel utazó ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, most újabb 15 embert tettek fel a listára. A gyilkosok brit, ír, ausztrál, francia és német hamisított útleveleket használtak. A merénylet miatt nagy nyomás nehezedik Izraelre.

A Hamász képviselõjének holttestére egy dubai hotelszobában bukkantak még januárban. A palesztin szervezet egy korábbi közlése szerint a férfi azért érkezett Dubaiba, hogy fegyvereket szerezzen be a palesztin szervezetnek.