véradók napja

2019.11.27. 16:00

Véradás, akár százszor is

Megyénkben évente harmincezer egységnyi vért vesznek le a vér­adóktól.

Hegyi Erika

Bári István és Marosi György

Fotó: Ádám János

Összesen 94 sokszoros véradót köszöntöttek kedden a megyeházán, a véradók napja alkalmából.

A Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete által rendezett ünnepségen két százszoros véradónak, Bári Istvánnak és Marosi Györgynek is köszönetet mondtak, de megyénkben van egy 119-szeres véradó is, Vajda Lajos, aki ma veszi át a Pro Vita díjat a fővárosban, az országos véradó ünnepségen.

Grubert Rolandtól, a Vöröskereszt megyei elnökétől megtudtuk, céljuk, hogy a megyében évente 30 ezer véradás történjen, azaz 30 ezer egységnyi vért tudjanak levenni (1 egység = 4,5 deciliter). Vannak persze olyan évek, amikor csak 26-28 ezer egységnyi sikerül. Szinte minden megyénkbeli településre szerveznek kiszállásos véradást, csak oda nem, ahol nagyon kevesen laknak. Kisebb településeken évente 2-3-szor, nagyobb településeken évente 4-szer, a városokban havonta egyszer, Miskolcon pedig szinte minden nagyobb intézményben lehetőséget biztosít a Vöröskereszt a véradásra. Eljutnak az egyetemre, minden megyénkbeli középiskolába és minden olyan céghez, ahol magas a munkavállalók száma.

Véradás helyben

– Utóbbival kedvezőek a tapasztalataink, hiszen a munkahelyeken a munkaadók minden esetben engedélyezik a véradást még munkaidőben is, mert fontosnak tartják az effajta segítséget. Ez az egyik célunk, hogy minél közelebb vigyük a véradás lehetőségét a potenciális véradókhoz, a másik pedig az, hogy a fiatalokkal is megismertessük a véradás fontosságát. Ezért megyünk el minden középiskolába májusban, amikor már sokan betöltötték a 18. életévüket. Ezáltal megismerik a fiatalok a véradás menetét, és megtapasztalják, hogy ilyen módon is óriási segítséget tudnak nyújtani embertársaiknak – jelezte Grubert Roland, aki elmondta azt is, hogy véradás után a szakemberek megvizsgálják a leadott vért, majd abból különböző vérkészítményeket állítanak elő. Vannak olyan készítmények, melyek csak egy pár napig tarthatók el, azért fontos, hogy a véradás egyenletes legyen. A nyári időszak nehezebb, hiszen ilyenkor nincs iskola és az emberek szabadságra mennek. A férfiak évente 5-ször, a nők pedig 4-szer adhatnak vért, de két véradás között el kell telnie 56 napnak. Szervezett véradás egyébként 1939 óta létezik Magyarországon, sorolta az elnök.

Ment a brigáddal

Vajda Lajos 119-szeres miskolci véradó. Az 56 éves olvasztár lapunknak úgy nyilatkozott, hogy amikor suhancként bekerült a gyárba dolgozni, az egész brigád ment vért adni, így ő is velük tartott. Aztán annyira megszokta, hogy egyetlen alkalmat sem hagyott ki. Mindig figyeli a kiskönyvét, hogy mikor adhat vért újra, mert tudja, hogy ezzel másoknak segít, bár soha nem találkozik azokkal az emberekkel, akiknek ő a vérét adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában