Izrael elutasítja a Moszad vezetõjének letartóztatását

Izrael pénteken “abszurdnak” nevezte a zsidó állam hírszerzõ ügynöksége, a Moszad vezetõje elleni dubaji vádakat, elutasítva a letartóztatását szorgalmazó kijelentéseket. Dubaj rendõrfõkapitánya a Moszad vezetõjének letartóztatását szorgalmazta, ha bebizonyosodik, hogy az izraeli hírszerzés a felelõs a Hamász palesztin szervezet egyik magas rangú vezetõjének megöléséért, akinek holttestét az arab emírség egyik szállodájában találták meg.

“Dubaj rendõrsége nem mutatott be egyetlen perdöntõ bizonyítékot sem, a Méir Dagan elleni vádak teljesen alaptalanok” – jelentette ki egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselõ az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Izrael véleménye szerint az arab emírség rendõrsége még azt sem tudta egyértelmûen bizonyítani, hogy merénylet áldozata lett a Hamász vezetõ, “csak telefonáló embereket mutató videófelvételeik vannak”.

Dubai rendõrfõkapitánya egy nappal korábban kijelentette, hogy az Interpolnak nemzetközi körözést kell kiadni a Moszadot vezetõ Dagan ellen, ha bebizonyosodik, hogy az izraeli hírszerzés gyilkolta meg Mahmúd al-Mabhúh palesztin vezetõt. A rendõrfõkapitány szerint 99 százalék, hogy a Moszad hajtotta végre a merényletet.

Az Interpol csütörtökön nemzetközi körözést adott ki az ellen a 11 ember ellen, akik a gyanú szerint a merénylõk voltak. A gyanúsítottak hamis európai útleveleket használtak, amely miatt Nagy-Britannia, Írország és Franciaország is behívatta az izraeli nagykövetet, magyarázatot követelve az iratok használata miatt. Ugyanakkor egyik ország sem vádolta meg közvetlenül a zsidó államot a gyilkossággal.

Az Egyesült Arab Emírségekben hétfõn közölte Dubaj rendõrfõnöke, hogy hat brit, három ír és egy-egy francia és német útlevéllel érkezõ 11 fõs csoport végzett Mahmúd al-Mabhúh palesztin vezetõvel. A Hamász képviselõjének holttestére egy dubaji hotelszobában bukkantak még januárban. A palesztin szervezet egy korábbi közlése szerint a férfi azért érkezett Dubaiba, hogy fegyvereket szerezzen be a palesztin szervezetnek.