Izomfáradást késleltető tapaszok voltak Kolonics György testén

Az izomfáradást késleltető tapaszok voltak halála idején Kolonics György testén – olvasható a Magyar Kajak Kenu Szövetség és az Országos Mentőszolgálat közös nyilatkozatában. A két szervezet a sportoló tragikus halála utáni egymásnak ellentmondó sajtónyilatkozatok után ült le tárgyalni.

Az izomzat elfáradását késleltető szer volt azokban a tapaszokban, amelyek Kolonics György testén voltak halálakor – ezt válaszolta Baráth Etele az MKKSZ elnöke a mentősök felvetésére. A tapaszokat előzetesen a Magyar Olimpiai Bizottság bevizsgáltatta és a beszerzésüket is támogatta. Az ügy vasárnap került nyilvánosságra, amikor nyílt levélben írtak erről azok a mentősök, akik az olimpikonhoz elsőként kiértek.

Baráth Etele és Göndöcs Zsigmond, az OMSZ főigazgatója hétfőn ült le tárgyalni Kolonics György halálának körülményeiről és az azt követő nyilatkozatokról. Korábban ugyanis az olimpikon halála kapcsán először edzője, Ludasi György nyilatkozott elmarasztalóan a mentők munkájáról, a központi rohamcsoport tagjai ezt vasárnap éles hangvételű nyílt levélben utasították vissza. Az edző több hétfői nyilatkozatában már finomított álláspontján.

A tárgyalások után Baráth Etele elfogadta a mentőknél lefolytatott belső vizsgálat eredményeit és korrektek nevezte az eljárást. Ludasi Róbert edző pedig köszönetet mondott azoknak a mentődolgozóknak, akik lelkiismeretesen, magas szakmai színvonalon próbálták az olimpikont újraéleszteni.
A két szervezet vezetője egyetértett abban, hogy korábban egyes sajtó-megnyilvánulások méltatlanok voltak Kolonics György emlékéhez.

A tárgyaláson abban is megegyeztek, hogy közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy lehetőség szerint megelőzzék a hasonló tragédiákat.

A 36 éves, ötödik olimpiájára készülő Kolonics György kedden délelőtt lett rosszul edzés közben, próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta. Az első mentőautó 17 perc alatt ért a helyszínre, ám a vizsgálatok szerint lehetett volna olyat is találni, amelyik feltehetően gyorsabban ér ki. Így az ügyben fegyelmi indult a mentőknél. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya közben közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a sportoló halálát.