IX. Vadételfőző verseny Széphalomban

By Puskár Tiborné
Széphalom – Mintegy hatvan bogrács alá gyújtottak be a szakácsok a hétvégén a IX. Vadételfőző versenyen.

A történelmi környezetben nagyvadak (vaddisznó, őz, szarvas) és vadszárnyasok kerültek pácolásra, majd a bográcsba. Az újhelyi legenda szerint ilyenkor valamelyik bográcsban medvének is főnie kell. A Zemplén vadban gazdag vidék, ezért hagyományosan sokan vesznek részt a versenyen majd a kóstolásban. Titkos receptek, pácok, spékelések és bardírozások teszik egyedivé az ételek ízét. Jó féle köretek is készültek hozzá: dödölle, lepcsánka, galuska,  sült alma, áfonya, mártások és vegyes köretek. A pácléből nem hiányozhatott a vöröshagyma, ecet, bors, babérlevél valamint a legfinomabb vörösborok. Természetesen Hegyalján és az aszú városában Sátoraljaújhelyen lévén, a hegyaljai borok és az aszúborok.

Ám voltak olyan csapatok, akik a szárazpácra voksoltak. Az ízek harmóniáját, a terítést  és tálalást a szakértő vendégsereg és a kitűnő zsűri értékelte.
A mintegy hatvan résztvevő csapat között helyi vállalkozások, bankok, civilek és szervezetek, helyi és környékbeli önkormányzatok vettek részt. Sóvárad Közművelődési Egyesülete és Önkormányzatának csapata nagyvad-pörköltjével aratott sikert. Borsi csapata a tájegység népművészeti hagyományait mutatta be.
A helyi szervezők a 750 éves város Sátoraljaújhely Önkormányzatának FIDESZ képviselői, Sátoraljaújhely FIDESZ Szervezete, a Zempléni Fiatalok Határok Nélküli Együttműködésének Egyesülete, Városvédő és Szépítő Egyesület, Zemplénért Civil Szervezetek Szövetsége.