Helyi közélet

2015.09.09. 16:15

A komlóskai sajátosságok

Komlóska - A legkisebb általános iskolában is megkezdődött a tanév.

Komlóska - A legkisebb általános iskolában is megkezdődött a tanév.

A hegyaljai kistelepülés, Komlóska iskolájában is becsengettek. Összesen 7 diák kezdte meg a tanulmányait a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános iskolában. A két elsős a két harmadikossal, és a három másodikos diák ül a két tanító néni egy-egy osztálytermében.

Új szálláshelyek

– A nyáron adtuk át a Német Állam környezetvédelmi alapítványának a DBU-nak a támogatásából az iskola épületében kialakított bemutató konyhát és az óvoda tetőterében kialakított szálláshelyet – mondta Köteles László, Komlóska polgármestere. – A Zempléni Fenntarthatósági Központ szálláshelyén 30 diáknak és 4 pedagógusnak tudunk színvonalas, de olcsó szállást adni teljes ellátással. A bemutató konyhában a gyerekek ételeket főzhetnek és a mérőműszerekkel megállapíthatják, hogy egy-egy helyben készült étel a különböző eszközökkel mennyi energiát fogyaszt. A komlóskai gyerekek teavizét a napenergia segítségével forralják fel.

Helyi sajátosságok

A helyi emberek modulokon keresztül mutatják be a helyi élet sajátosságait: lehet kecskét legeltetni, kecskét fejni, majd a tejből sajtot készíteni. Van mód kenyérsütésre, gyógynövények gyűjtésére, szörpök készítésére.

A vendéggyerekek megismerhetik a zempléni hegyek fáit, vadállományát, növényzetét. Akár éjszakai túrát is tehetnek a Sólymos várához a csoportok.

– A „városi gyerekek falusi környezetben való nevelése” programok keretében sok ezer diákot várunk a legkisebb iskolába, Komlóskára, ami ezáltal már az egész ország iskolájává is válik – tette hozzá Köteles László.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában