Ivartalanították Bálintot a pécsi vízilovat

Ivartalanítani kellett Bálintot a pécsi vízilovat. A drasztikus műtétet egy nemzetközi orvos csoport végezte. Azért volt rá szükség, mert az állatkert már nem tudná eltartani a víziló pár Ágnes és Bálint esetleges utódait. A vízilótartás nagyon költséges és problémás. Európában jelenleg is 10 kisvíziló várja, hogy valamelyik állatkert befogadja.

Lényegesen lassabban mozog, többet fekszik, nem annyira aktív, mint régebben volt, de a jelleme alapvetően nem változott meg Bálintnak a műtét után. Szomorú, fájdalmai vannak és magányos. Egy kis locsolással azonban mindig fel lehet dobni. A vízilovat hétvégén ivartalanították. Buborék a kisvíziló még júliusban született. Ő Bálint első és egyetlen utódja, amíg Bálint lábadozik Ágnes vigyáz rá a téli lakrészben. De már nem sokáig lehet velük a kis jövevény. A bébi vízilónak új otthont találtak, itt ugyanis már nem tudnák eltartani az állatot.

“Óriási költségeket emészt fel a vizilótartás ráadásul technikailag is bonyolult” – mondta el a Független Hírügynökségnek Szatyor Miklós a Pécsi Állatkert igazgatója.

A vízilovak vizét ugyanis folyamatosan cserélni kell. Naponta több kiló répát és almát esznek. Európában jelenleg is 10 kis víziló várja, hogy valamelyik állatkert befogadja. Bálintnak és Ágnesnek még pár napig nélkülözniük kell egymás társaságát. A hím vízilónak ugyanis még gyógyulnia kell. Addig ez a kapu választja el őket egymástól.