Itthon vannak a Magyar Speciális Mentők

Hazaérkezett a Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata szerdán a földrengéssújtotta Pakisztánból. Reggel fél kilenckor landolt a tíztagú csapat gépe Ferihegyen.

A magyarok két kutyájukkal 6 napig segítettek a műszaki mentésben és a sérültek ellátásában Bagh városában. Szerdán délután újabb csapatot indít a szervezet Pakisztánba: 4-en segítenek majd egy sátortábor építésében, szintén Bagh-ban.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata október 9-én indult Budapestről. Másnap meg is érkeztek Iszlámábádba, de onnan csak kétnapos veszteglés után mehettek tovább Kasmír tartományba, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a földrengés. Bagh városába vezényelték őket, de ott kiderült: kevés az esély arra, hogy túlélőket találjanak, ezért a csoport kettévált. Az emberek egy része a romok eltakarításában segített, az egészügyiek pedig a pakisztáni orvosoknak.

Bagh-ban a magyarokon kívül hollandok, amerikaiak és spanyolok is voltak. A magyar mentőcsapat vezetője szerint a pakisztáni hatóságok mindenki munkájának örültek – nemzetiségtől függetlenül. Pavelcze László a Független Hírügynökségnek azt mondta: a mentést nehezítette, hogy a környéket szabálytalanul építették be, és a domborzat is változó volt. Emiatt bizonyos helyekre még nem tudtak eljutni a mentőalakulatok. A romok alatt rekedt embereknek azért volt kevés esélyük a túlélésre, mert a házakat nehéz bányakövekből építették, és ezek többnyire halálos sérüléseket okoztak a földrengéskor.

Pavelcze László szerint egyre nehezebb lesz a túlélőknek, mert Pakisztánban hidegre fordult az idő, a hegyekben már havazott is. Gond van az egészségügyi ellátással: nincs meg az alapvető higiénia, sokan valószínűleg a sebeikbe halnak majd bele.