Itthon tartanák az ifjakat Borsodban

A fiatalok elhagyják a megyét. Hogy lehetne őket itt tartani?
A fiatalok elhagyják a megyét. Hogy lehetne őket itt tartani? - © Fotó: Dreamstime
Borsod-Abaúj-Zemplén – Olcsó lakhatással és ösztöndíjakkal is igyekeznek vonzóvá tenni a vidéki életet.

Az észak-magyarországi régióban fekvő kistelepülések is az elöregedésből fakadó gondokkal küzdenek. A falvakban, községekben és kisvárosokban jelentősen megcsappant a 18-35 éves lakosok aránya. Maguk mögött hagyták a vidéket a fiatalok, akik a jobb élet reményében hazai és más európai nagyvárosokban próbáltak szerencsét. Őket kellene visszahívni, hazacsábítani és megállítani végre az elvándorlást. Ez a nem csekély kihívás hárul számos megyénkben lévő településre is, melyek pályáztak és kormányzati támogatást nyertek olyan programokra, melyek célja vidéken tartani és vidékre vonzani a fiatalokat.

Létkérdés

– Meg kell állítanunk az elvándorlást, ez a legfontosabb, létkérdés. Edelény lélekszáma sajnos tízezer fő alá esett. Felújított önkormányzati lakásokkal és jól kidolgozott ösztöndíjrendszerrel szeretnénk elérni, hogy nőjön és ne apadjon tovább a népesség. Támogatjuk a legjobbakat, beszállunk a továbbtanulással járó költségekbe, cserébe annyit várunk csak el, hogy itthon, Edelényben kamatoztassák majd tudásukat a tehetségeink – érvel Baranyi Ferenc, az edelényi polgármesteri kabinet vezetője.

Mezőcsát is sikeresen pályázott, itt is felújított otthonokkal fogják maradásra bírni az ifjakat és a kisvárosban zajló fejlesztésekhez is nagy reményeket fűznek.

– Dinamikusan fejlődő fürdőváros a miénk. Az igényes és egészséges termálfürdőnk komoly turisztikai értéket képvisel, itt van jövőkép, nem a nagy semmi okán várjuk el a jövő generációitól, hogy Mezőcsátban gondolkodjanak, hogy itt alapítsanak családot és itt éljenek utódjaikkal egyetemben az elkövetkező évtizedekben – hangsúlyozta Síposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere.

Menedzselik is az ifjakat

Sátoraljaújhelyen tizennégy felújított, bútorozott lakást biztosítanak a program kedvezményezettjei számára.

– Igyekszünk minden segítséget megadni a minket választóknak, természetesen támogatjuk városunk szülötteit és azokat is, akik úgy döntenek, ideköltöznek, itt alapítanak családot és értékteremtő munkával gazdagítják ezt a gyönyörű várost – magyarázta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely első embere. A program kedvezményezettjeinek minden segítséget megad a zempléni város, az ideális lakhatási körülmények biztosítása mellett menedzselik is azokat, akik itt próbálnak szerencsét, támogatják őket a tanulásban, pályaválasztásban, igyekeznek segíteni a munkaerő piacra való beilleszkedésüket és egyéni kompetenciák tükrében egyéni lehetőségeket kívánnak kínálni a szárnypróbálgató fiataloknak, mert a jó szakmunkásokra és az egyetemet, főiskolát végzett szakemberekre egyaránt szüksége van a városnak.

Tokaj is hasonló lendülettel vágott bele a fiatalok megtartását és visszacsábítását szolgáló projektbe. A világörökség részét képező területen a lakhatási feltételek mellett minőségi életet is igyekeznek biztosítani a fiataloknak.

– Minden segítséget megadunk azoknak, akik ezen a csodálatos helyen szeretnének élni és dolgozni. Kedvező lakhatási feltételeket, a képességeiknek megfelelő munkalehetőséget, versenyképes béreket fogunk biztosítani, és támogatjuk a személyiségüket fejlesztő programokat és a jogosítvány megszerzését is – sorolta Posta György, Tokaj polgármestere.

A népesség megtartását és a fiatalok visszacsábítását szorgalmazó kormányzati forrásból támogatott programok indulnak most többek között Edelényben, Hernádnémetiben, Sajóbábonyban, Mezőcsáton, Pálházán, Sátoraljaújhelyen, Tokajban és Szerencs városában is.

A turizmus a vonzerő?

A hátrányos helyzetű települések előnyei közé tartozik, hogy kiváló természeti és turisztikai adottságokkal rendelkeznek. Hegyek, völgyek, dombságok, folyók, világhírű borvidékek, gyógyító helyek adják Észak-Magyarország vonzerejét. Néhány tíz kilométeres körzeten belül túrázni, lovagolni, vízi sportolni tudnak az idelátogatók, akik világhírű borokat és ínyenc kárpát-medencei ízeket is kóstolhatnak.

A nagy múltú kistelepülések lokálpatriótái is abban bíznak, hogy Észak-Magyarország turisztikai- és idegenforgalmi fellegvárrá nőhet.

Juhári Andrea


A támogatás mértéke

Edelény – 200 000 000 forint

Hernádnémeti –180 785 297 forint

Mezőcsát – 55 332 431 forint

Pálháza – 84 519 660 forint

Sajóbábony – 200 000 000 forint

Sátoraljaújhely – 119 617 765 forint

Szerencs – 199 986 870 forint

Tokaj – 200 000 000 forint