Itthon nyolc Toyota-modellt érinthet a gázpedál-probléma

Nyolc Toyota modellt hív vissza megelõzõ javításra a Toyota Magyarországon. Az autógyártó világcég honlapján azt írja: a lassan visszatérõ gázpedál jelenség rendkívül ritkán fordul elõ, az esetleges probléma pedig javítható. A társaság az érintett autók tulajdonosait levélben is megkeresi.

Egyes modelleknél túlzott kopást állapított meg a Toyota, ami miatt a gázpedál részlegesen lenyomott állapotban megragadhat. A pedál lassabban térhet vissza az alaphelyzetbe, ritka esetben pedig lenyomott állapotban maradhat. A vállalat emiatt egy megerõsítõ acéllemezt épít a pedálba, ami megszünteti a túlzott kopást. A cég információi szerint egyetlen ezzel kapcsolatos baleset sem történt Európában.

A társaság szerint kicsi az esélye, hogy valakinél jelentkezzen a probléma, a biztonság érdekében azonban úgy döntöttek: megelõzõ javításra visszahívják azokat a jármûveket, amelyek érintettek lehetnek. Ezek között szerepelnek a 2005. február és 2009 augusztus között gyártott AYGO-k, a 2008. november és 2009. november között gyártott iQ-k, a 2005. november és 2009. szeptember között gyártott Yarisok, a 2006. október és 2010. január 5. között gyártott Aurisok, a 2006. október és 2009. december között gyártott Corollák, a 2009. február és 2010. január 5. között gyártott Versok, a 2008. november és 2009. december között gyártott Avensisek, valamint a 2005. november és 2009. november között gyártott RAV4-ek. A késõbbi modellek esetében a Toyota már módosította a gyártást.

A cég levélben is felveszi a kapcsolatot az érintett gépkocsi-tulajdonosokkal, egy erre fenntartott telefonvonalon pedig tájékoztatást adnak a visszahívási kampányról.