Itthon is melegebb volt az április a megszokottnál

Három fokkal haladta meg a mostanáig mért legmagasabb áprilisi átlaghőmérsékletet az eddigi időjárás. Csapadékból is lényegesen kevesebb esett, mint szokott, tehát a hazai időjárás a britekéhez hasonlóan alakul, ahol szintén melegebb és szárazabb az idő – mondta el a Független Hírügynökség kérdésére Véber István meteorológus.

Hozzátette: a napi melegrekord nem dől majd meg, és az elkövetkező napokban visszaesik a hőmérséklet, vagyis a sokéves átlag szerint alakul a napi maximum hőmérséklet.

Az elkövetkező napokban átmenetileg csökken is a hőmérséklet, de a hétvégétől újra melegszik az idő, kánikulára viszont akkor sem kell majd számítani. Ahhoz, hogy megdőljön a napi átlaghőmérséklet, legalább 30 foknak kellene lenni, így csak a havi átlaghőmérséklet lesz melegebb a hó végi adatokkal együtt is – mondta a meteorológus.

Európában máshol is melegebb volt az április a szokásosnál. Nagy-Britanniában mostanáig fél fokkal haladja meg az áprilisi átlaghőmérséklet az eddigi legmagasabbat. Az adatokat 1659 óta regisztrálják.

Magyarországon először 1780-ban, Budapesten kezdték el mérni a hőmérsékletet, a csapadék mennyiségét pedig 1841-től regisztrálják.