Itthon fizetnénk meg külföldi szabálysértéseink árát

A központi költségvetést, vagy a hazai önkormányzatokat gazdagíthatják a jövőben a külföldön elkövetett szabálysértésekből származó bevételek, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány pénteken benyújtott javaslatát. Az új szabályozás szerint más uniós országokban kiszabott bírságok itthon is behajthatóak lennének, forintban.

A törvénytervezet szerint a 70 euro (körülbelül 17.500 forint) feletti pénzbírságokat lehetne behajtani itthon forintban, illetékbélyeg vagy adó formájában. Ez utóbbi esetben az önkormányzatokat gazdagítaná honfitársaink külföldön szerzett pénzbírsága, az illetékbélyeggel befizetett bírság pedig a központi költségvetésben jelentkezne.

A benyújtott törvényjavaslat lehetővé tenné a kölcsönös szabálysértési jogsegélyt is. Ez azt jelenti, hogy más uniós tagállamok segítséget kérhetnének Magyarországtól, ha például egy honfitársunk tanúként segítséget nyújthat egy külföldi szabálysértési eljárásban, de akkor is, ha magyar állampolgár ellen indítottak külföldön valami miatt eljárást. Az ilyen esetekben a tervek szerint a külföldi hatóság kérhetné, hogy a magyar társszerv hallgassa ki az ügyben érintett magyar állampolgárt, de maguk is megtehetnék ezt telefonon, tolmács segítségével. A jogsegély természetesen fordítva is működne, ha például hazánkban elkövetett szabálysértésben lenne érintett más uniós tagország állampolgára. A tervezet értelmében a jogsegélyre csak akkor lenne lehetőség, ha a kérdéses ügy mind az érintett uniós tagállamban, mind Magyarországon szabálysértésnek számít.

A törvényjavaslatot várhatóan hamarosan tárgyalja az Országgyűlés, azt ugyanis sürgőséggel nyújtotta be a kormány. Az új szabályozás a kihirdetést követő második hónaptól léphet életbe.Sporthírek