Itt vannak a tankönyvek a megyénkben

Akt.:
Kissné Oláh Ágnes és Bodolai Sándorné pakolja a tankönyvcsomagokat: megérkeztek a tankönyvek a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolába
Kissné Oláh Ágnes és Bodolai Sándorné pakolja a tankönyvcsomagokat: megérkeztek a tankönyvek a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolába - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Egyes iskolákba már megérkeztek a tankönyvek, de van, ahová csak augusztus végére ígérik.

Az elmúlt héten indult a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe – közölte a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello).
Megyénkben is vannak olyan oktatási intézmények, ahol már átvették a könyveket, máshol azonban még várni kell a szállítmányra.

Nem kevés, több ezer könyv érkezik egy-egy iskolába, amelyekhez március 15-én kezdték összeállítani a rendeléseket, a Kello négy hónap alatt több mint 10 millió tankönyvet gyártatott le. A szállításba a Magyar Posta is besegít.

Megyénkbeli iskolákban érdeklődve kiderült, hogy bajok vannak a szakgimnáziumok szakmai tankönyveivel és szakmai nyelvkönyveivel.

Csak augusztusban

Érdeklődtünk néhány iskolában, hogy mi újság tankönyvfronton. Az egyik megyénkbeli szakgimnázium tankönyvfelelősétől (kérte, a nevét ne írjuk meg) megtudtuk, hogy hozzájuk csak augusztus végén érkeznek a könyvek. A Kello ugyanis minden iskolának küldött egy értesítés, melyben megírta, mikor várható a szállítmány.

– A késői időpont azért lesz problémás, mert a könyveket elő kell készíteni a kiosztásra, így nálunk ez valószínűleg csak szeptember első hetében történik meg – jegyezte meg a tankönyvfelelős, hozzátéve –, hozzánk 5-6 ezer könyv érkezik majd. A 9. évfolyam ingyen kapja, a felsőbb évesek közül pedig azok, akik rászorulók. Az ingyenesség azonban nem azt jelenti, hogy a diáké lesz ingyen a könyv, hanem azt, hogy ingyen használhatja, mivel az az iskolai könyvtár tulajdonába kerül. Év végén tehát össze is kell szedni a tankönyveket. A szülők ezen sokszor csodálkoznak, de ha meg akarják vásárolni a köteteket, akkor van rá lehetőségük. Bár ez sem túl egyszerű, mert nem lehet közvetlenül az iskolában fizetni, hanem a Kello, szülőknek létrehozott oldalán lehet a könyveket megrendelni – sorolja a pedagógus.

Ami hiányzik

Felmerül, hogyan készülnek majd az érettségire a középiskolások, ha a könyveiket le kell adni. Mint megtudtuk, addigra az iskolai könyvtárnak lesz annyi példánya, hogy a diákok kikölcsönözhetik azokat. A függvénytáblázatot és az atlaszokat pedig nem kell a tanulóknak leadniuk, csak érettségi után.

A könyvfelelős azonban problémaként említette, hogy nincsenek megfelelő szakmai könyvek a tankönyvlistán. Az utóbbi években gyors változások történtek a szakképzés terén, de ezt nem tudta követni a tankönyvkiadás. Vannak ugyan szakmai könyvek, de ezek nem felelnek meg a Nemzeti alaptantervnek, a kerettantervnek és a szakmai vizsgakövetelményeknek.

A tankönyvlistára felkerült könyveket újabban az egri Eszterházy Károly Egyetem adja ki, ezek voltak a korábbi úgynevezett OFI-s (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) tankönyvek. Egy-két könyv kerül csak fel más kiadótól is. Megemlítette: további probléma, hogy szakmai nyelvkönyveket nem találni a tankönyvlistán, ezeket az iskolák igyekeznek beszerezni a könyvtári állományukba.

A Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolába már tegnap megérkeztek a tankönyvek, nem kevesebb mint 8300 darab, tudtuk meg Mikitáné Újjobbágy Erzsébet igazgatótól. Mint mondta, augusztus 21-én már dolgozik a tantestület, így az osztályfőnökök felviszik az osztályokba a megfelelő tankönyvcsomagokat. Mivel az általános iskolákban már minden évfolyam ingyen kapja könyveket, azokat év végén összeszedik.

– Nálunk már ez a feladat is gördülékenyen és rutinosan megy. Nem jellemző, hogy a gyerekek tönkretennék a tankönyveket, de ha véletlenül megrongálódik egy-kettő, akkor sincs nagy baj – fogalmazott az igazgató.

– Az újgenerációs tankönyvek hibáit folyamatosan igyekeznek javítani a szerzők és a lektorok – tette hozzá.

Hegyi Erika


Üllő, 2018. július 31. Diákok szállításra készítik elő a 2018/2019-es tanév tankkönyveit a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában 2018. július 31-én. Augusztus 1-jén indul a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, ahová az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg.
Üllő - Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői r...