„Itt válnak felnőtté, itt válnak valódi szakemberré”

Akt.:
Egyetemi kitüntetéseket adtak át
Egyetemi kitüntetéseket adtak át - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Több mint 100 elsőéves külföldi hallgató is elkezdte tanulmányait a Miskolci Egyetemen.

Különleges tanévnyitó ünnepséget tartottak pénteken a Miskolci Egyetemen. Ezúttal ugyanis magyar és angol nyelven is elhangzottak a beszédek és köszöntések, mivel az idén több mint 100 elsőéves külföldi hallgató kezdi meg a tanulmányait az intézményben. De nemcsak ők vettek részt a tanévnyitó szenátusi ülésen, hanem az őket delegáló országok nagykövetei is és természetesen a magyar diákok, valamint a meghívott vendégek. Az egyetem legifjabb hallgatóinak eskütétele után Miskolc polgármestere, dr. Kriza Ákos köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A hagyományokhoz hívem képviselőiknek átnyújtotta Miskolc jelképes kulcsát, ezzel a város polgáraivá fogadva őket. Hangsúlyozta: a történelem sodorta Miskolcra az egyetemet, melyet a város megőrzött és az intézményt az elmúlt évtizedekben universitásszá fejlesztette. „Csak kiművelt emberfők és önálló gondolkodású emberek tudnak a városnak és az országnak igazi polgáraivá válni, ebben pedig nagy szerepe van az egyetemnek” – tette hozzá.

Jól választottak

Az ünnepségen részt vett dr. Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár, aki úgy fogalmazott: amikor a fiatalok a Miskolci Egyetemet választották, akkor jól választottak, hiszen az intézmény Magyarország meghatározó egyeteme. Az itt működő tudományterületekre a magyar társadalomnak, a magyar iparnak szüksége van. Prof. dr. Torma András rektor köszöntőjében ismertette: a 283. tanévét kezdő Miskolci Egyetemnek több mint 10 ezer hallgatója, 600 oktatója és 600 nem oktató dolgozója van. „Itt lesznek igazán felnőttek, és itt válnak majd olyan szakemberekké, akik büszkék lesznek arra, hogy a Miskolci Egyetemen tanultak” – fogalmazott.

Az egyetemen délután is tartottak ünnepséget, ahol kitüntetéseket és nemzeti kiválósági ösztöndíjakat adtak át az intézmény dolgozóinak, illetve hallgatóinak. A névsort később közöljük.

– ÉM-HE –


Tizenhat hallgató kezdi meg duális formában tanulmányait
Miskolc - Újabb 16 anyagmérnök-hallgató írta alá a duális képzésről szóló szerződést. Már a harmadik évfolyam hallgatói kezdhetik tanulmányaikat duális formában a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán. Az erről szóló szerződést tegnap írták alá ünnepélyes keretek között a diákok és az őke...
Jogaikat, kötelezettségeiket is megismerhették
Miskolc - „Freshmen” címmel tartott információs programot a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatói számára csütörtökön, a beiratkozás napján. A fiatalok a Központi Könyvtár Disputa terében hasznos tudnivalókkal gazdagodtak jogaikról és kötelezettségeikről. Így például megtudhatták, hogyan kerülhe...