Itt még a szellemek is magányosak – 12 elhagyatott hely, ahol valaha virágzott az élet

Itt még a szellemek is magányosak – 12 elhagyatott hely, ahol valaha virágzott az élet
© Fotó: AFP, Wikimedia Commons
A mai, modern világban minden nagyon gyorsan történik: néhány város elképesztő ütemben fejlődik, míg másokból szinte egyik pillanatról a másikra tűnik el az élet. A Bright Side igazi szellemjárta helyeket gyűjtött most össze.

12. Argentiera, Olaszország

Fotók: Trolvag, Fadda Domenico Angelo / Wikimedia Commons

Argentiera egykori bányászváros, mely nevét az ezüst (argento) után kapta. Az ezüstbányászok először a római kor és a föníciai civilizáció virágzásának környékén tűntek fel a térségben. Argentiera az 1940-es években élte aranykorát, de aztán hanyatlásnak indult, és végül 1963-ban az ott található bányát is bezárták.

11. Varószia, Ciprus

Fotók: Ballantyne108 / Wikimedia Commons

Famaguszta Varószia nevű negyede népszerű turistaparadicsom volt Ciprus 1974-es török megszállása előtt. A várost később lezárták, azóta csak az ENSZ képviselői és a török hadsereg léphet be a területre.

10. Quinta da Regaleira, Portugália

Fotó: Stijndon / Wikipedia

A „beavatási kutakban” (vagy más néven fordított tornyokban) számos építészeti furcsaságot fedezhet fel az ember, a kút kilenc emelete pedig a legenda szerint a pokol kilenc szintjét szimbolizálja. A helyen korábban állítólag a szabadkőművesek tartottak különféle vallásos ceremóniákat.

9. Grytviken, Déli-Georgia- és Déli-Sandwich-sziget

Fotók: Liam Quinn, Aah-Yeah / Wikimedia Commons

Grytviken a Brit tengerentúli területek közigazgatási központja. 1904-ben itt épült meg az első antarktiszi bálnavadász-állomás. Az állomás elhagyatott temploma az egyetlen épület, amely manapság is eredeti célját szolgálja, a legutolsó házasságot 2009-ben kötötték benne.

8. Oradour-sur-Glane, Franciaország

Fotók: AlfvanBeem, Gvdbor / Wikimedia Commons

1944 júniusában egy német SS-hadtest elpusztította a kis falut. A támadásban 642 lakót gyilkoltak meg. A háború után a francia elnök bejelentette, hogy a települést soha nem építik újjá, hanem inkább a náci megszállás kegyetlenségeinek emlékhelyévé teszik.

7. Cape Romano, USA

Fotó: Obsession911

A több, különálló dómból álló ház 1980-ban épült, egy kis idő múlva viszont instabillá vált az alatta lévő homokos talaj. Az épület új tulajdonosa 2005-ben megpróbálta ugyan helyreállítani az ingatlant, de a sziget egyik hatósági rendelete megakadályozta ebben. A házban, mely egyre inkább az óceánba csúszik, most senki sem él.

6. Plymouth, Montserrat

Fotók: Giggel / Wikimedia Commons

1995 júliusában többször is kitört a Soufrière Hills-vulkán, és lávával, valamint hamuval borította be Montserrat déli részét, így Plymouth-ot is. A hamu augusztusban érte el a négyezer lakosú települést, az ott élőket decemberben evakuálták.

5. Szpinálongá, Görögország

Fotók: Ggia, Wolfgang Moroder / Wikimedia Commons

Szpinálongá görög sziget Kréta keleti részén. 1669-ben Krétát elfoglalta az Oszmán Birodalom. Hogy elűzzék a törököket, a görögök összegyűjtötték az összes leprást, és a szigetre küldték őket. Mivel a megszállók féltek a fertőzéstől, hamar elhagyták a területet. A sziget leglátogatottabb helye mind a mai napig az egykor bevehetetlennek számító vár romjai.

4. Spreepark, Németország

Fotó: Sascha Kohlmann / Wikimedia Commons

A vidámpark 1969-ben nyílt meg Berlinben, és egészen 1989-ig üzemelt, aztán megvette a Spreepark Berlin nevű cég. Később kiderült, hogy az alapító vagyona igencsak megkérdőjelezhető, így a park hirtelen több millió dolláros adósságba csúszott bele. 2001-ben végül csődöt jelentettek, és a hely teljesen kiürült.

3. Agdam, Hegyi-Karabah Köztársaság/Azerbajdzsán

Fotók: Armen Manukov, Vagharsh / Wikimedia Commons

Agdam Azerbajdzsán délnyugati részén található. Az 1993-as hegyi-karabahi háborúban szétbombázták, a város elestével pedig a lakosság nagy része keletre menekült.

2. Hasima, Japán

Fotók: Kntrty, Jordy Meow / Wikimedia Commons

A Kelet-kínai-tengeren lévő sziget bányaaknáiról is ismert, melyek akár a 600 méteres mélységet is elérhetik. Az 1940-es években, a háború alatt kényszermunkások is dolgoztak a hatalmas falakkal körülvett bányászszigeten. 1974-ben az összes bányát bezárták, a sziget pedig kiürült.

1. Pripjaty, Ukrajna

Fotó: AFP / Sergei Supinsky

Pripjaty városát 1970-ben hozták létre, a közeli csernobili atomerőmű dolgozói éltek itt. Az 1986-os atomkatasztrófa után evakuálták a város lakosságát, a hely pedig azóta is elhagyatott. A sugárzásszint azóta visszaesett, így a szellemvárost manapság viszonylag biztonságos látogatni.

Forrás: Bright Side


Amikor egy másik országba mész kirándulni, hasznos lehet, ha előzetesen tájékozódsz arról, hogy milyen etikettszabályok vannak az adott helyen, így nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha nem akarsz bajba kerülni vagy megsérteni másokat, akkor a Bright Side által összegyűjtött információk neked is hasz...

Ha magunk elé kellene képzelnünk egy angol urat, akkor az biztosan egy teát szürcsölő ember lenne, ha pedig a franciák jutnak az eszünkbe, akkor a bagett nem maradhat ki a teljes képből. Köszönhető mindez a sztereotípiáknak, amelyek a legtöbb esetben eltorzított tényeken alapulnak, éppen ezért nem i...