Friss hírek

2008.11.26. 15:21

Kétszáz milliárd euró a gazdaság fellendítésére

<p>A mélyebb recesszió elkerülésére illetve az európai gazdaság mielőbbi talpraállítására az Európai Bizottság (EB) szerdán a vártnál ambiciózusabb kezdeményezéssel állt elő. Az európai fejlesztési alapok feltételeinek lazításával és adókönnyítésekkel, továbbá a tagállamok infrastruktúra-beruházásaival mintegy 200 milliárd euró értékben pumpálna pénzt a gazdaságba.</p>

José Manuel Barroso, az EB elnöke lehetővé tenné, hogy a tagállamok átmeneti időre büntetés nélkül túlléphessék a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalékos plafonját. A stabilizációs és növekedési megállapodás kivételes esetben ezt lehetővé teszi - az EB szerint ennek most elérkezett az ideje. Amennyiben a tagállamok a gazdaság fellendítése érdekében néhány százalékponttal túllépik a küszöböt, nem indítanak eljárást ellenük.

Az EB az áfa és a kamatok csökkentésével akarja fokozni a belső keresletet. A nemzeti és brüsszeli intézkedések együttes értéke mintegy 200 milliárd eurót tesz ki, azaz az EU-GDP másfél százalékát. Ebből 170 milliárd lenne a tagállamok hozzájárulása, 30 milliárd pedig az EU költségvetésből illetve az Európai Beruházási Bankból származna.

A brüsszeli javaslat két esztendőre vonatkozik, bár a pénzek nagyobbik részét 2009-ben használnák fel. Az EB az adópolitikai eszközökre is támaszkodna, támogatná a környezetbarát, energiatakarékos eljárást alkalmazó beruházásokat és - legalábbis átmeneti jelleggel - arra kéri a tagállamokat, hogy tegyék lehetővé a munkavállalók után fizetendő járulékok csökkentését, különösen, ha új munkahelyek létesülnek.

A kohéziós alap esetében Brüsszel a pénzek előrehozott kifizetésével a társfinanszírozási követelményeket enyhíti: a kezdeti kisebb önrésszel elérhető, hogy a beruházások ne hiúsuljanak meg forráshiány miatt, bár a későbbiekben az önrészt is ki kell fizetni.

A bizottsági kezdeményezésről az EU decemberi 11-12-i csúcstalálkozója dönt majd, és brüsszeli remények szerint az első eredmények már tavasszal érezhetőek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!