Friss hírek

2009.09.03. 15:40

Elmenekült Oroszországból egy újságíró, aki szerint az Arctic Sea tiltott fegyverszállítmányt vihetett

<p>Állítása szerint el kellett hagynia Oroszországot egy internetes tengerészeti magazin újságírójának, aki szerint az orosz hatóságoknak közük volt az Arctic Sea nevû teherhajó rejtélyes eltûnéséhez. A szerkesztõ szerint a hajó a hivatalosan megadott farakományon kívül illegális fegyverszállítmányt vihetett fedélzetén. Miután errõl írt, a férfi csütörtökön azt mondta, hogy veszélybe került az élete, ezért kénytelen elhagyni a hazáját.</p>

Az újságíró, Mikhail Voitenko a Sovfracht nevû, internetes tengerészeti magazin szerkesztõjeként azt állította írásaiban: képtelenség, amit az orosz hatóságok az Arctic Sea eltûnésével kapcsolatban mondtak. A moszkvai hatóságok szerint a teherhajót kalózok rabolták el. Az ügyben 8 embert tartóztattak le, két orosz, két lett és négy észt állampolgárt. Azzal vádolják õket, hogy rendõrnek álcázva magukat átvették az uralmat a 15 fõs orosz legénységgel haladó Arctic Sea felett.

Az újságíró szerint a teherhajó a hivatalosan megadott farakományon kívül illegális fegyvereket szállíthatott. A férfi szerdán hagyta el Oroszországot, azután, hogy állítása szerint valaki felhívta és azt mondta neki: hagyja el Moszkvát, vagy számoljon azzal, hogy letartóztatják. Állítólag azt mondták neki a telefonban, hogy az ügy mögött álló embereknek elegük van belõle. Arról azonban a szerkesztõ nem akart beszélni, hogy kivel telefonált.

Az Arctic Sea Finnországból indult július 23-án, állítólag több mint egymillió euró - átszámítva több mint 268 millió forint - értékû faáruval megrakodva. Augusztus 4-én kellett volna kikötnie Algériában. Július 30-án azonban megszakadt mindenféle összeköttetés a hajóval. Végül a hajót több mint két héttel az eltûnése után vették észre az Afrika partjainál fekvõ Zöld-foki szigetek közelében. Az Artic Sea utáni kutatásba az orosz hadsereg több hadihajót is bevetett. A máltai zászló alatt közlekedõ, finn tulajdonú teherhajó 15 fõs orosz legénységét Moszkvába szállították. Rajtuk kívül az orosz hatóságok szerint 8 gyanúsítottat vettek õrizetbe a teherhajó fedélzetén, õket is Moszkvába vitték.

"Nem zárjuk ki a lehetõségét annak, hogy az Arctic Sea a fán kívül valami mást is szállíthatott" - nyilatkozta korábban az ügy kivizsgálását vezetõ Alexander Bastrykin az orosz Rossiyskaya Gazeta nevû újságnak. Ám órákkal a nyilatkozat után a férfi hivatala közleményt adott ki, amelyben cáfolják, hogy az Arctic Sea fedélzetén bármiféle törvénytelen rakományt szállítottak volna. Elemzõk már korábban, a hajó eltûnésekor is úgy vélték, hogy a hajónak a fán kívül drágább, illetve veszélyesebb szállítmánya lehetett, például fegyverek, vagy nukleáris anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!