Magyarország

2011.05.02. 11:39

Megkezdődött a veresegyházi polgármester büntetőpere

<p>Megkezdődött a veresegyházi polgármester büntetőpere hétfőn a Pest Megyei Bíróságon. Pásztor Bélát, aki negyvenhatodik éve a város vezetője, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják egy önkormányzati ingatlan értékesítésével kapcsolatban. A perben a tervek szerint legalább 40 tanút hallgat meg a bíróság, ítélet csak ősszel várható.</p>

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség hétfőn ismertetett vádirata szerint a polgármester még 1996-ban az önkormányzati rendelet rendelkezéseit megszegve adott el egy kft-nek önkormányzati ingatlanokat. Egy, összesen 25 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlancsoport adásvételi szerződésében az önkormányzat vállalta a telkek néhány napon belüli teljes közművesítését, beleértve az úthálózat kiépítését is. Késedelmes teljesítés esetére napi 100 ezer forint kötbért kötöttek ki. Az ügyészség szerint a képviselő testület előzetes hozzájárulása kellett volna az ügylethez, de a polgármester erről nem gondoskodott.
A tervezett teljes közművesítés még 2003-ban sem valósult meg, ezért az ingatlancsoportot megvásárló cég jogutódja 267 millió forint kötbért követelt az önkormányzattól, majd végül megállapodtak abban, hogy az önkormányzat 127 millió forintot fizet ki kötbérként, ami meg is történt. A vád szerint Pásztor Béla ezzel 122 millió forint vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak. Az ügyben eredetileg a Pest Megyei Főügyészség járt el, amelyik megszüntette a büntetőeljárást, de a Legfőbb Ügyészség az ügy folytatására adott utasítást, és kijelölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészséget.

A 73 éves Pásztor Béla a hétfői tárgyaláson kijelentette, hogy büntetőjogi felelősségét nem ismeri el. Bírói kérdésre elmondta, 1965-ben lett tanácselnök Veresegyházán, azóta időközben már polgármesterként minden létező erejét a település fejlesztésére fordította. A kis falu lakossága időközben több mint ötszörösére nőtt, és a polgármester irányításával, sok társadalmi munkával építettek óvodát, iskolát, gyógyszertárat, orvosi rendelőt és még több más közintézményt is. Pásztor Béla számos magas kitüntetés birtokosa, a Munka érdemrendtől kezdve a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjéig. A hűtlen kezeléssel vádolt polgármester a bíróságon kijelentette, álmában sem gondolta, hogy a kötbért valaha is érvényesíthetik velük szemben.

A per Pásztor Béla további meghallgatásával, illetve tanúk meghallgatásával csütörtökön folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!