Friss hírek

2010.07.22. 08:44

Székesfehérári bronzszobor darabjait keresik búvárok az oroszlányi bányatóban

<p>Két hete eltűnt szobor darabjai után kutatnak búvárok az oroszlányi bányatóban. Névtelen bejelentés alapján hétfőn kezdték meg a keresést. R. Kiss Lenke bronzból készült szoborcsoportját, a Zenélőt ismeretlenek lopták el július 7-ére virradó éjszaka Székesfehérvárról.</p>

A szobor 27, szétvágott darabját hétfőn találták meg a tóban, de az alkotás ötöde még hiányzik. Szerda délután fémkeresővel próbálkoztak, mert a vízi növények között nehéz a darabokat megtalálni, de nem jártak sikerrel - mondta a Független Hírügynökségnek Varga Károly búvár.

A művész egyik kedvenc szobra volt a Zenélő - mondta el a Független Hírügynökségnek R. Kiss Lenke Veszprémben élő fia. Arra a kérdésre, hogy mennyi lehet a 60-as években készült alkotás eszmei értéke, Rábai Péter azt felelte: valószínűleg több millió forint, mivel ma már egy ilyen kétalakos szobornak csak a kivitelezése kétmillió forintba kerül.

A szobor több mint negyven éven át díszítette a város egyik terét.

Az AS Kamikaze Búvár Baráti Kör tagjai tovább folytatják a keresést. Azt mondják, még 2-3 merülést megkockáztatnak, hogy ráakadjanak a hiányzó darabokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!