Friss hírek

2010.09.04. 11:20

CHILEI BÁNYA - "C" tervet is életbe léptetnek a mentésre

<p>A mentőalakulatok szombaton megkezdik összeszerelni a beomlott chilei bányához szállított második fúrógépet, amellyel a lent rekedt bányászokhoz korábban fúrt járatot szélesítik ki. Közben a chilei elnök bejelentette, hogy egy harmadik fúrógépet is munkába állítanak a bányánál, amellyel még egy mentőjáratot kezdenek el készíteni. Az első mentőjárat fúrását hétfőn kezdték el.</p>

A "C" terv értelmében a chilei állami olajvállalat egyik olajfúró platformját fogják használni egy harmadik mentőjárat kialakítására - jelentette be pénteken Sebastian Pinera chilei elnök. A gép várhatóan szeptember 18-án, a chilei függetlenség napján már dolgozni fog a mentőjárat kialakításán.

A mentési munkálatokat irányító főmérnök elmondása szerint az olajfúróval haladhatnak majd a leggyorsabban, de továbbra is úgy gondolják, hogy három-négy hónap múlva kezdhetik el felhozni a hétszáz méteres mélységben rekedt 33 bányászt. A vájároknak csak annyit mondtak, hogy több mint két hónapot kell várniuk kimentésükre, de pontos dátumot nem közöltek velük.

Egy mentőjáratot hétfőn kezdtek el fúrni, és vasárnap kezdik el kiszélesíteni a már meglévő szűk járatot. A terv szerint harminc centiméteresre növelik a járat átmérőjét, hogy nagyobb tárgyakat is le tudjanak küldeni a bányászoknak. A mérnökök vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a jelenleg a vájárok ellátására használt járatot újabb szélesítéssel mentőjárattá alakítják át.

A bányászokat egy kapszula segítségével húzzák majd fel a mentőjáraton keresztül. A mentőszerkezetet a chilei haditengerészet építi. A speciális kapszulának saját oxigénellátása lesz, kommunikációs eszközökkel, és világítással látják el. Ezen felül menekülési lehetőséget is kell biztosítani, arra az esetre, ha a kapszula elakadna a járatban.

A 33 férfit augusztus 5-én zárta el a külvilágtól egy bányaomlás, sikerült azonban eljutniuk a tárna egy mélyebben fekvő, menedékhelynek kialakított részébe, ahol 17 napon keresztül vártak arra, hogy megtalálják őket. A vájárok végül augusztus 22-én tudtak először életjelet adni magukról: a mentőalakulatok egyik fúrógépére tűzött cédulán tudatták, hogy mindannyian jól vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!